Με παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έγιναν δεκτοί στον χώρο όπου θα υπογραφεί σε λίγη ώρα από τώρα η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία», αποκαλώντας τον Ζόραν Ζάεφ «φίλο και γείτονα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι αποστολές των δύο χωρών βρίσκονται στο σημείο για να αναμετρηθούν με το βάρος της ιστορικής τους ευθύνης. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους λαούς μας και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Κοιτάμε κατάματα την ιστορία των λαών μας. Είμαστε εδώ για να πράξουμε πατριωτικό μας καθήκον» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν στο εξής μόνο νικητές. Να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε δρόμο ειρήνης για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη. Για να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υπογραφή αυτή βάζει θεμέλια για μια νέα εποχή, σημειώνοντας ότι «λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε». «Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνια άγονης διένεξης ανάμεσα στις χώρες μας. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε εμπόδια και δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αλλά και όσους βοήθησαν για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην τελική συμφωνία.

«Καταλήξαμε με κόπο σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας και να τους ζητήσουμε να τη στηρίξουν. Αν η ψυχή του λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία αυτή καθρεπτίζονται οι ψυχές και δύο λαών και αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «διαψεύδει τους πατριδωκάπηλες δυνάμεις και στις δύο χώρες».

Αναφερόμενος στο επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει κύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος το βήμα αυτό να μη μείνει μετέωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης».

Διαβάστε επίσης:

Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε υπερήφανοι γι'αυτή τη συμφωνία- Οικοδομούμε μια φιλία μεταξύ των δύο χωρών

Μάθιου Νίμιτς: Φέτος το δώρο γενεθλίων μου το έκαναν Τσίπρας και Ζάεφ

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων- Χάρισε τη γραβάτα του στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ