Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία τη πΓΔΜ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας πως «και οι δύο λαοί θα είναι κερδισμένοι και αυτή είναι η ουσία της διεθνούς διπλωματίας. Τα υπόλοιπα είναι κανόνια, όπλα, αίμα και πόλεμος».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδίδοντας την κίνησή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση σε σκοπιμότητα να προλάβει τη διάσπαση της Ν.Δ. γιατί, όπως είπε, «τρώγονται σήμερα οι φιλοξενούμενοι με τους ιδιοκτήτες και σπιτονοικοκύρηδες».

«Τι είναι τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Είναι ο Εφιάλτης για τα συμφέροντα της Ελλάδας ή απλώς λαγός του κ. Σαμαρά;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε πως τελικά δεν έχει σημασία γιατί «η ακροδεξιά ομάδα που κυριαρχεί πλέον στη ΝΔ ξέρει ότι επειδή δεν τους βγαίνει το σενάριο θα πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και έναν νέο διχασμό. Είναι αδίστακτοι και γι' αυτό είναι επικίνδυνοι».

Επιπλέον, εστιάζοντας στην συμφωνία με τη γείτονα χώρα, υπογράμμισε πως η δυνατή κοινωνία μπορεί να λύσει προβλήματα, ενώ η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων τα δημιούργησε.

«Σ' αυτή τη συμφωνία δεν ψάχνουμε για κερδισμένους και χαμένους» εκτίμησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και απέναντι στο ενδεχόμενο να μείνει άλυτο το ζήτημα με την πΓΔΜ, προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη η ΝΔ, έκανε λόγο για «εγκληματικό λάθος». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η συνταγματική αναθεώρηση που κερδίσαμε εμείς είναι περισσότερη από την εθνική γραμμή που είχατε μέχρι τώρα. Είναι πάνω από το erga omnes με τη σύνθετη γεωγραφική ονομασία και να προσθέσουμε και άλλα: την αλλαγή του ονόματος της εκκλησίας και τη σύνδεσή της με το πατριαρχείο, την αλλαγή δρόμων, αεροδρομίων και την αντικατάσταση αγαλμάτων».

«Όλα αυτά οι πολιτικοί που δεν κατάφεραν να λύσουν ούτε το θέμα της ονομασίας, ζητούν τώρα να μην τα κερδίσει η Ελλάδα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος.