Για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με την ΠΓΔΜ έκανε λόγο η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία αυτή ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του» επισήμανε στο ΘΕΜΑ 104,6 προσθέτοντας ότι «η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να καταγραφεί αν ο Καμμένος συμφωνεί να υπογραφεί η συμφωνία».

Η ίδια υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει δομικά προβλήματα. «Κατοχυρώνεται το erga omnes; Δεν υπάρχει απώτατο όριο συμμόρφωσης με τη συμφωνία. Την ίδια ώρα δίνουμε προκαταβολή τα όπλα μας για τις ενταξιακές διαδικασίες και πάιρνουμε με δόσεις και με αβέβαιο μέλλον την προσαρμογή. Η συμφωνία είναι κακή γιατί απεμπολεί το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

Σε ερώτηση τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία αν όταν είναι κυβέρνηση σε περίπτωση που χρειαστεί να κυρώσει τη συμφωνία η κυρία Σπυράκη απέφυγε να απαντήσει αρκούμενη στο «είναι μια υποθετική ερώτηση που δεν δίνω υποθετική απάντηση»

Όσον αφορά, τέλος, τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά και τις αιχμές στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Μαρία Σπυράκη αρκέστηκε στο σχόλιο «ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτόνομο πολιτικό πρόσωπο και δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του. Εμείς πολιτικά κλιμακώσαμε την έλλειψη πολιτικής νομιμοποιήσης του πρωθυπουργού».