Για «συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία με την πΓΔΜ, σημειώνοντας παράλληλα πως «κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά».

Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «σημαντική κατάκτηση» το γεγονός πως «προστέθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός Βόρεια μπροστά από το Μακεδονία». Επεσήμανε, δε, ότι η ονομασία δεν είναι αμετάφραστη.

«Οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας. Γι' αυτό και το «Βόρεια Μακεδονία» αντί για το αμετάφραστο «Σεβέρνα Μακεντόνιγια». Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα των γειτόνων μας στον αυτοπροσδιορισμό». ανέφερε χαρακτηριστικά

Ακόμη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ «αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας».

«Στη συμφωνία δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, αλλά να παίρνουμε μόνο». Ανέφερε ότι η συμφωνία «δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας» διαμήνυσε

«Δεν μπορούσαμε να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Η συμφωνία όμως, προβλέπει ότι με τον όρο Μακεδόνες δεν εννοούν την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, και θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί τόσο από την ΠΓΔΜ όσο και από την Ελλάδα:

«Μέχρι σήμερα 140 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε το «Βόρεια Μακεδονία». Όταν γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, τότε θα επικυρώσουμε τη συμφωνία. Αλλιώς η συμφωνία θα ακυρωθεί».

«Προφανώς αν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας, η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω ότι στην ελληνική Βουλή η συμφωνία θα επικυρωθεί» σημείωσε

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αισθάνεται ευτυχής και τυχερός που ήταν Πρωθυπουργός τη στιγμή που έγινε μια πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να επιτευχθεί αυτή η ιστορική συμφωνία.

«Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τις γείτονές μας», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι μια συμφωνία η οποία μπορεί να είναι βιώσιμη. «Αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε.

Παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τη στάση του στο ζήτημα αυτό: «Ο κ. Μητσοτάκης, όταν πήγαινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ξέχναγε όσα έλεγε στο εσωτερικό. Μετά τη Σόφια άλλαξε ξανά στάση. Κρατάει στάση πολιτικού τζογαδόρου».

Απαντώντας στις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης. Δεν έγινε τίποτα πίσω από κλειστές πόρτες & με κλειστά χαρτιά. Η συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα θετικά προς τη συμφωνία. Όποιος έχει αμφιβολία για τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, να καταθέσει πρόταση μομφής».