Τη στήριξή του στον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, για τις επόμενες εκλογές εξέφρασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η παρουσία μου έχει έναν συμβολισμό και μία ουσία και αυτή είναι η στήριξη που παρέχω στην προσπάθεια του δημάρχου να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές παραδόσεις αυτής της πόλης για λογαριασμό όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Ο κ. Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις που έκανε, μετά την συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως άκουσε τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, να λέει ότι σκοπεύει να φτάσει τα 100 και σκοπεύει να είναι για πολλά χρόνια δήμαρχος. «Εγώ σήμερα τον ενθάρρυνα να συνεχίσει. Είτε θέλει είτε όχι, συμβολίζει αυτόν αγώνα, που δεν είναι ένας αγώνας ενός κόμματος, αλλά είναι ένας αγώνας κάθε δημοκρατικού πολίτη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Υπό αυτή την έννοια τον ενθάρρυνα να μπει μπροστά και επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να μπει μπροστά ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω. Η Θεσσαλονίκη να παραμείνει μία πόλη ανοιχτή και δημοκρατική», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σχεδιασμένη και οργανωμένη η επίθεση στον Μπουτάρη»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πήρε την πρωτοβουλία να επισκεφτεί σήμερα τον κ. Μπουτάρη, «προκειμένου να του εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου και τη στήριξή μου μετά από την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο Σάββατο από οργανωμένες δυνάμεις της Ακροδεξιάς στη παραλίας της Θεσσαλονίκης».

Όπως είπε, δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό αλλά πρόκειται για μια σχεδιασμένη, οργανωμένη επίθεση. «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπου, που του επιτέθηκαν. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον ποντιακό Ελληνισμό. Ο δήμαρχος πηγαίνει κάθε χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά κάποιοι είχαν σχεδιάσει, κι αυτό φαίνεται και από τα βίντεο, να του επιτεθούν, όχι απλά να τον προπηλακίσουν, αλλά να του επιτεθούν βίαια με στόχο ακόμα και να τον δολοφονήσουν και την ίδια στιγμή το οργανωμένο αυτό σχέδιο εξελίσσονταν και πολιτικά πρόσωπα συνέχιζαν μπροστά στις κάμερες να στρώνουν το χαλί στην Ακροδεξιά και να δημιουργούν το πολιτικό υπόβαθρο δικαιολόγησης των αποτρόπαιων πράξεων τους», ανέφερε.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, που έχει μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου, που παλιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος, ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού μισαλλοδοξίας».

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης, η οποία ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα, όμως πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική. Και η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019»

«Θεσμικά έχουμε πάριε ήδη την απόφαση να πάρουμε την πρωτοβουλία να απεμπλακούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωπαϊκές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για τις εκλογές.

«Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας και αφού έχει βγει η χώρα από τα μνημόνια λέγοντας χαρακτηριστικά. «Θα ήμουν ανόητος να μην θέλω να το ζήσω και αυτό. Να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς επιτροπεία», πρόσθεσε.

«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε»

«Βρισκόμαστε σε μια διαπράγματευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε... Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδωθεί από άλλους, όχι από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι βόρειοι γείτονές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».

«Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας», κατέληξε.

Μπουτάρης: Αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, «που είχε αυτήν την ευγενή καλοσύνη για να συμπαρασταθεί στην περιπέτεια που πέρασα». Όπως είπε, «η περιπέτεια αυτή δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ήταν ξεκάθαρα οργανωμένο. Το αντιληφθήκαμε επί τόπου. Δεν ξέρω τι τελικό σκοπό είχαν. Ξέρω ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε. τα τρία στρατιωτάκια που τιμωρήθηκαν με φυλακή αυτά είναι παιδικά παιχνίδια. Αυτό που διαφέρει είναι να φτάσουνε στη ρίζα. Να φτάσουνε να δούμε από που ξεκίνησε η ιστορία».

«Να υπογραμμίσω όταν λέω ότι θα είμαι δήμαρχος μέχρι 100 χρόνων εννοώ όπως αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν επιτρέπεται να επιστρέψουμε πίσω στο μαύρο σκοτάδι στο φασισμό. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει παράδειγμα δημοκρατικής πόλης», συμπλήρωσε ο κ. Μπουτάρης.