Ντροπιαστικές χαρακτήρισε τις εικόνες της επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου

 «Η αλληλεγγύη μας στο πρόσωπό του είναι δεδομένη, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις» ανέφερε η κα Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, σημειώνοντας ότι οι εικόνες αυτές «προκαλούν θλίψη και οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο».

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας άνθρωπος που με τη στάση του και στα ζητήματα των δικαιωμάτων και στα εθνικά θέματα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ακροδεξιών στοιχείων» υπογράμμισε η κ. Σβίγκου, ενώ επέκρινε τη ΝΔ, η οποία «έπρεπε να είχε προσέξει περισσότερο την ανακοίνωσή της για το θέμα, όπου και σε αυτή κατηγορεί την κυβέρνηση περί "ανομίας"» όπως είπε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης, ότι «τέτοιου είδους επιθέσεις βρίσκουν απέναντί τους όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ως μια επίθεση ενάντια στη δημοκρατία και ενάντια σε έναν θεσμικό εκπρόσωπό της».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι έχει διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση τους τελευταίους μήνες και δεν πρέπει να γίνονται άτσαλα βήματα πριν την τελική λύση.

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει λύση σε μία εκκρεμότητα που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία όμως «θα αντέξει στον χρόνο και θα διαμορφώνει τις δυνατότητες για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο χωρών και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Επανέλαβε τις δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά, δηλαδή η σύνθετη ονομασία και το erga omnes, η χρήση έναντι όλων και χαρακτήρισε «πολύ θετικό ότι αποδέχτηκε η ΠΓΔΜ το erga omnes κι αυτό που μένει είναι να γίνει αποδεκτή και η κατοχύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης».

«Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, επίσης, η κυβέρνηση μίλησε για τη δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον κ. Νίμιτς και θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα εξελιχτούν οι συζητήσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές και σίγουρα είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα. Μένει να δούμε πώς αυτά τελικά θα αποτυπωθούν σε μια κοινά αποδεκτή λύση» ανέφερε.