Στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στράφηκαν όλα τα βλέμματα σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι "έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί" και πως "τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα".

"Συναντήθηκα με Ζάεφ, Μέρκελ και Μακρόν. Είχαμε τετ α τετ με αυτούς τους τρεις. Με τον ομόλογό μου από ΠΓΔΜ είχαμε ευκαιρία να συναντηθούμε και χθες στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών. Αργότερα μετά το τέλος της Συνόδου είχαμε σε χαλαρό και φιλικό κλίμα μία ουσιαστική συζήτηση ως τις πρωινές σχεδόν ώρες και σήμερα το πρωί μία δεύτερη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα" δήλωσε αρχικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

"15 χρόνια μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης ανοίγει ξανά η συζήτηση για διεύρυνση στα Βαλκάνια, αυτό είναι από μόνο του ένα θετικό γεγονός. Ο ρόλος της ΕΕ καθοριστικός για την ανάπτυξη της περιοχής. Και η ασφάλεια της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Είναι καλό και για λαούς της βαλκανικής και για την ΕΕ να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία των χωρών των Βαλκανίων υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης εντός του Ιουνίου.

"Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σε κατ ιδίαν με Μέρκελ - Μακρόν είχα την ευκαιρία να συζητήσω διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, την έξοδο από το μνημόνιο και τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Και οι τρεις βρισκόμαστε σε κοινή συνισταμένη, στη συνισταμένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ει δυνατόν μέσα στον Ιούνιο. Άρα ο Ιούνιος ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα.

Δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις. Θέλω να μιλήσω με ειλικρίνεια. Η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται μία εθνική θέση που είναι διατυπωμένη εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν έχει φτάσει ποτέ σε ένα τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. Ο πήχης είναι ψηλά, όμως θεωρώ ότι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη διότι δεν επιδιώκουμε μία εύθραυστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μία συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο που θα αγκαλιαστεί από τους λαούς μας με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα. Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα" τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για την συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ:  "Εκ των πραγμάτων κρίσιμη η στάση της αντιπολίτευσης, όχι τόσο για τα δικά μας όσο για τη γείτονα καθώς η δική μας εθνική θέση απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος που απαιτούν και ευρύτερες πλειοψηφίες. Επομένως αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα. Δε μπορείς σε κανένα σημείο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, διαβεβαίωσε πως "οι θέσεις μας παραμένουν. Ψάχνουμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές. Ακόμη και το θέμα της ονομασίας και πως θα δίνει το μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, είναι κρίσιμο. Υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι, υπάρχουν εναλλακτικές όμως δε θα δώσω λεπτομέρειες όσο δεν έχουμε ακόμη την τελική στάση της άλλης πλευράς".

Για τα ονόματα που έχουν "πέσει στο τραπέζι": "Υπάρχει μία σειρά από προτάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε, υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος. Εμείς αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευθύνης. Δεν αισθανόμαστε όμως την πίεση του χρόνου. Αυτό δε σημαίνει ότι ακολουθούμε τακτική επιθετική στους εταίρους μας, στην απέναντι πλευρά. Ισα ίσα επιδιώκουμε κάθε φορά χωρίς να μετακινούμαστε από τις βασικές μας θέσεις να διαισθανόμαστε τις δυσκολίες τους και να ψάχνουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου. Υπάρχει όμως η κλεψύδρα υπό την έννοια της ενταξιακής διαδικασίας στις 25 Ιούνη. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρούμε λύση, αν δε βρούμε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία".

Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους: Έχουμε όλοι αποκτήσει πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων υπάρχει πάντα πιο σκληρή στάση, αλλά στο τέλος και -αυτή είναι η μαγεία αν θέλετε της ΕΕ- κάποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται. Μετά από 8 χρόνια και ο πιο δύσπιστος έχει πειστεί για την αξιοπιστία της Ελλάδας. Έχουμε αυτή τη φορά τον ούριο άνεμο με το μέρος μας γιατί επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Ακόμη και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.