Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο facebook, αποχαιρέτησε τον Άγγελο Δεληβοριά που έφυγε από τη ζωή.

“ Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια "σύγχρονο Μουσείο" γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Ο Άγγελος Δεληβοριάς δεν ήταν 81 ετών. Ήταν 30-50-70. Ανάλογα τη στιγμή. Μπορούσες να συζητήσεις μαζί του για τα αντρικά δαχτυλίδια, τα άσχημα της πολιτικής, το τέρας της γραφειοκρατίας, τα «αν» της ζωής, τα όμορφα ταξίδια. Τα κορίτσια και τη ζωγραφική.

Και δεν υπήρξε απλώς «Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη». Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο».

Τον τελευταίο καφέ τον ήπιαμε στην ταράτσα της Κουμπάρη. Ήθελα μια συμβουλή. Όπως τότε, τον χειμώνα του ’14 που ξεκινούσε το Ποτάμι. Μου έδωσε κάποιες απαντήσεις και δώσαμε ραντεβού για τον Μάιο. «Να κάνω πρώτα την ομιλία στην Ακαδημία». Σήμερα Τρίτη ήταν προγραμματισμένη η επίσημη υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας εξελέγη το ‘16 αλλά σήμερα ήταν η τελετή και θα μιλούσε για την «Ανθρώπινη μορφή στην αρχαία ελληνική τέχνη».

Δύο μήνες ετοίμαζε την ομιλία του. Έτσι έκανε πάντα. Να μην του ξεφύγει ένα «ν». Έτσι διοικούσε και το Μπενάκη. Η ίδια σημασία στα έργα τέχνης και στα καλάθια των αχρήστων. Ακόμη και το τσιγάρο στα χέρια του ήταν αρμονικό. Και η σοφία, στριμωγμένη στο μυαλό του, έβγαινε πάντα με ηρεμία. Η φωνή του ημέρευε τους αφηνιασμένους. Και το χαμόγελο του… μαγνήτης!

Ήταν φοβερός ο Άγγελος.

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό. Η μεγαλύτερη ίσως για τον πολιτισμό ΜΑΣ.