Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυξημένη νευρικότητα το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκίας και υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο".

"Ταυτόχρονα, με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της... Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε" ανέφερε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

"Οι γειτόνές μας γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται την ειρήνη και την σταθερότητα και ότι είναι μια χώρα που επιθυμεί την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία", σημείωσε εν συνεχεία, ενώ είπε πως η Ελλάδα είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της.

Όμως, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οι επιλογές της ηγεσίας της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια ταλάντευση ως προς αυτόν τον στόχο. "Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δείχνει σαν να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή στόχευση. Αυτή δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρύτερη περιοχή" συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα.

Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα. "Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές. Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς" τόνισε ο κ .Τσίπρας.

"Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου"

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά πως τον Αύγουστο η χώρα μας βγαίνει οριστικά από τα μνημόνια: "Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας. Σε τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση μας θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Μετά από μεγάλες προσπάθειες, δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις, περνώντας μέσα από σαράντα κύματα και έχοντας απέναντι μας όχι μόνο μέρος των πιστωτών μας αλλά και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου, καταφέρνουμε να πετύχουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα, να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να ξανανοίξουμε μετά από οκτώ χρόνια τη πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος. Και μάλιστα όχι μόνο το πετυχαίνουμε αυτό, αλλά το πετυχαίνουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το κοινωνικό σώμα".

Υπογράμμισε ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας και πως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά: "Υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης, χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται με μιας όλες οι πληγές που κουβαλάμε".