Στη συνεδρίαση των τομεαρχών θα προεδρεύσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 13:00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Όπως μεταδίδουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, γράφει το reader.gr, αναντίρρητα λόγω της συγκυρίας τα εθνικά θέματα είναι στην κορυφή της ατζέντας και γι’ αυτό και τη βασική εισήγηση θα κάνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος έχει και τη συνολική εποπτεία των θεμάτων. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τις τελευταίες μέρες είχε αλυσιδωτές επαφές στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Κατάρ) έθεσε σε κάθε δοθείσα ευκαιρία πρωτίστως το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Μάλιστα, χθες από το Κατάρ, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και τη συνδρομή του Εμίρη του Κατάρ κ. Αλ-Θανί, με δεδομένες τις καλές σχέσεις του εμιράτου με την γείτονα χώρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών.

Κατά τα άλλα, ως προς την ένταση με την Τουρκία, η κεντρική άποψη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η νευρικότητα της Τουρκίας είναι το πρώτο επίπεδο, καθώς τόσο η προκλητικότητα, όσο και η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής της γείτονος, η οποία κινείται με χαρακτηριστικά αναθεωρητισμού, τόσο στον χώρο του Αιγαίου, αλλά και προς Ανατολάς, ως απορρέει από τις επιχειρήσεις στο Αφρίν.

Πάντως, οι χειρισμοί της κυβέρνησης, ιδίως στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο από τον κ. Μητσοτάκη, με τη ΝΔ να παρατηρεί με ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να κάνει λόγο για «ομήρους», ενώ χθες μάλιστα αναβάθμισε και τη ρητορική του, υπενθυμίζοντας την ταινία «Εξπρές του Μεσονυκτίου». Παράλληλα, στη ΝΔ εκτιμούν κιόλας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα με τις αναφορές για «διμερές θέμα», έχοντας ουσιαστικά αφήσει τις όποιες πρωτοβουλίες στα χέρια του διεθνούς παράγοντα.

Από εκεί και πέρα, αναφέρει το reader.gr, αναμένονται αναφορές και για το έτερο θέμα της εθνικής ατζέντας, αυτό του Σκοπιανού, με δεδομένη και την κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την ανταλλαγή προσυμφώνων μεταξύ πΓΔΜ και Αθήνας. Κεντρική θέση της ΝΔ είναι ότι η όποια συζήτηση θα έπρεπε να ξεκινά από τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ-με τον κ. Ζάεφ όμως να θεωρείται πολιτικά αδύναμος στο εσωτερικό του-και στη συνέχεια να επεκτείνεται στο ονοματολογικό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε για ένα υπαρκτό πρόβλημα με μικροκομματική λογική, με βασικό στόχο να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ, αντί να επιχειρήσει να διαμορφώσει συναίνεση, όπως είχε κάνει αντιστοίχως η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, προ του Βουκουρεστίου. Επιπλέον, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η στάση του Πάνου Καμμένου συνιστά τετελεσμένο και μάλιστα μη αναιρέσιμο, με αποτέλεσμα να σοβεί νέα ενδοκυβερνητική κρίση, στο σενάριο που ο Νίκος Κοτζιάς προχωρήσει τη διαπραγμάτευση.

Η εσωτερική ατζέντα

Πέραν των εθνικών θεμάτων, όμως, υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα που ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει στην τοποθέτησή του. Το πρώτο έχει να κάνει με τις χθεσινές εξελίξεις στην Προκαταρκτική για τη Novartis, με επιτελικά στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο για πλήρη απομόνωση της πλειοψηφίας. Άλλωστε, από τη ΝΔ κατήγγειλαν αποχωρώντας την κυβερνητική μεθόδευση, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θέλησαν να κληθεί ούτε ο κ. Φρουζής ούτε οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ενώ ακόμα και τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία θα αποσταλούν κλήσεις, θα ερωτηθούν όχι επί της ουσίας, αλλά για την άποψή τους για το αν έχει επέλθει ή όχι παραγραφή ουσιαστικά. «Πρόκειται για καινοφανείς καταστάσεις, οι κρίνοντες θα ρωτούν τους κρινόμενους, αν μπορούν να τους κρίνουν», έλεγε χθες στο Reader.gr βουλευτής της ΝΔ που συμμετέχει στην Προκαταρκτική.

Στον αντίποδα των χειρισμών της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει εκ νέου το γαλάζιο σχέδιο, το οποίο πατά σε δύο άξονες: αφενός, ένα μήνυμα υπευθυνότητας και προς την επενδυτική κοινότητα, όπως εκφράστηκε στα πρόσφατα ταξίδια του, με αναφορές για σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ασφάλεια δικαίου κλπ και από την άλλη στοχευμένες δεσμεύσεις στο εσωτερικό, όπως οι πρόσφατες από το βήμα της συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για αύξηση του υποκατώτατου μισθού στα 586 ευρώ για τους νέους κάτω των 25, αλλά και την προσαύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να ισοσκελιστούν οι απώλειες από την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου που έχει προνομοθετηθεί.

Όλα αυτά, υπό την ομπρέλα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και ότι το μόνο συγκολλητικό στοιχείο στη σχέση Τσίπρα-Καμμένου είναι η παραμονή στην εξουσία.