Θεόδωρος Φορτσάκης: Θετική για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s

|
THESTIVAL TEAM

“Πολύ καλό νέο” χαρακτήρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, την αναβάθμιση της χώρας μας κατά δύο μονάδες από τον οίκο Moody’s.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, συμπλήρωσε: “Είναι ένα πολύ καλό νέο. Είναι η τρίτη αναβάθμιση που έρχεται στη σειρά και δείχνει ότι τα μεγέθη στην Ελλάδα βελτιώνονται. Η ανακοίνωση αυτή είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Δεν υπάχει καμιά αμφιβολία. Το ερώτημα που παραμένει και πρέπει ν’ απαντήσουμε είναι πώς ο κόσμος θα ωφεληθεί απ’ αυτή τη βελτίωση που υπάρχει προς τα έξω. Γιατί άλλο είναι τα νούμερα που καταγράφονται κατά τρόπο ψυχρό και άλλο οι άνθρωποι που είναι πίσω από τα νούμερα” ανέφερε ο κ. Φορτσάκης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι “αυτή η επιτυχία που υπήρξε πράγματι για να βελτιωθεί και η απόδοσή μας στις αξιολογήσεις δεν αντιστοιχεί σε μία πραγματική άνοδο της οικονομίας” αλλά “σε μία αιματηρή προσπάθεια που έγινε που στηρίχθηκε κυρίως σε μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα για να μπορέσουν τα δημοσιονομικά να συγκρατηθούν”.

Όπως πρόσθεσε, “συγκρατήθηκαν πραγματικά τα δημοσιονομικά αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η συγκράτηση δείχνει ότι πρέπει να συγκρατηθεί το κέντρο βάρος και να περάσουμε σε μια πολιτική αναπτυξιακή”, η οποία “ακόμα δεν υπάρχει”.

Ερωτηθείς για τα όσα αναφέρει ο οίκος Moody’s περί “καθαρής εξόδου”, ο κ. Φορτσάκης επισήμανε: “Η καθαρή έξοδος ή η πιστωτική γραμμή -γιατί αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται- είναι συνάρτηση το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει επιτόκια εφάμιλλα εκείνων που επιτυγχάνουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα απαντήσουν οι αγορές. Προς το παρόν τα επιτόκια είναι ακόμα αρκετά υψηλά. Μακάρι να μπορέσουν στο μέλλον να μειωθούν”.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.