Την δήλωση πως «αν υπερβούν τα όρια οι Τούρκοι, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές» έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Αν το επεισόδιο επαναληφθεί, θα το χειριστούμε με βάση την σπουδαιότητά του και αν υπερβεί τα όρια θα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες», δήλωσε ο κ. Βίτσας, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και «ο κόσμος δεν πρέπει να εκφράζει και να έχει ανησυχία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα και όσον αφορά την στρατιωτική της ισχύ, σε επίπεδο Ευρώπης και περιοχής είναι πάρα πολύ ισχυρή», είπε ο ίδιος και σχολιάζοντας το πρόσφατο επεισόδιο, όπου τουρκικό πλοίο χτύπησε πλοίο του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, ανέφερε: «Δεν είχαμε "Ιμια 2", δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, είναι, ήταν και παραμένουν ελληνικά, δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας ήταν ενήμεροι από το πρώτο δευτερόλεπτο και ο κύριος Τσίπρας έδωσε κατευθύνσεις εκείνο το βράδυ, πρόσθεσε. «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι εντολές και στα τρία σώματα για το πώς διαχειρίζονται τα ζητήματα έως ορισμένο σημείο, από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλες εντολές που καθορίζονται από το Σύνταγμα», επισήμανε και κατέληξε: «Δεν χρειαζόμαστε πολεμικές κραυγές, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα». 

Κανείς δεν τολμάει στην πραγματικότητα να αμφισβητήσει με στρατιωτικό τρόπο την κυριαρχία της χώρας μας, πρόσθεσε και επισήμανε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τις δυνατότητές μας».

«Πριν 1,5 περίπου χρόνο είχα πει ότι όταν υπάρχει έντονη προκλητικότητα, και ανεξάρτητα από τις αιτίες, όταν η Τουρκία αναδεικνύεται ως αναθεωρητική δύναμη παγκοσμίως, εσύ οφείλεις να προετοιμάζεσαι ώστε να αποφύγεις το ατύχημα. Υπερ - είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ζήτημα με το γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κύριος Βίτσας σχολίασε πως «εμείς στηρίζουμε την Κύπρο και την κυβέρνησή της, η οποία λέει ότι το σχέδιό μας προχωράει» και πρόσθεσε ότι «είμαστε πάντοτε εκεί, δεν έχουμε λείψει ποτέ» και ότι πρέπει όλες οι πλευρές να αντιληφθούν ότι «την ευθύνη για όλη αυτή την περιοχή την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis σημείωσε ότι είναι λογικό η πρώτη αντίδραση όποιου βάλλεται να είναι πως πρόκειται για σκευωρία, δήλωσε ο κύριος Βίτσας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.  

Η προανακριτική μπορεί να πάρει και καταθέσεις από μάρτυρες και να παρατείνει την χρονική της διάρκεια για όσο χρειαστεί, είπε ο κύριος Βίτσας και πρόσθεσε ότι εάν παραπεμφθούν κάποιοι, αυτό θα γίνει «με συγκεκριμένη λογική ότι πιθανά τέλεσαν το συγκεκριμένο αδίκημα και η Δικαιοσύνη μετά θα αποφανθεί», προσθέτοντας πάντως: «Δεν ξέρω το πότε» θα γίνει αυτό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία να είναι τελικά εξαιρετικά χρονοβόρα.