Άκρως απαράδεκτη και ανθελληνική χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Θεσσαλονίκης την «πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που έθεσε στο πρόσφατο Δ.Σ. του δήμου, περί αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, καθώς και των ΚΤΕΛ της πόλης, που φέρουν και τον τίτλο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"».

Η Συντονιστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, «εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της», για τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη, ενώ καταδικάζει και «τις φιλοσκοπιανές του απόψεις, που εκδήλωσε με θρασύτητα σε τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας ότι "τα Σκόπια δίνουν αγώνα να τα αναγνωρίσουμε κι εμείς, γιατί αγαπούν την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, όπως άλλωστε το δήλωσε και ο δήμαρχος των Σκοπίων. Επίσης, δεν εκφράζουν αλυτρωτική διάθεση στο Σύνταγμά τους και τα ίδια λέει και το δικό μας…"».

Παράλληλα, οι ΑΝΕΛ επισημαίνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης «υπό την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη ανοχή των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του αλλά και της αντιπολίτευσης, παραμερίζει τους αρμόδιους, επί του εν λόγω θέματος, Υπουργούς και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, προβάλλοντας τις φιλοσκοπιανές (ή και τις φιλοτουρκικές, κατά καιρούς), απόψεις και θέσεις του, με τρόπο που θα τις ζήλευε ακόμη και ο ίδιος ο …Γκρουέφσκι…».

Τέλος, υπογραμμίζουν πως «λυπούνται πολύ, που η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχει την μεγάλη ατυχία να έχει για δημοτικό άρχοντα έναν λάτρη της παραποίησης της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλέξανδρου, για χάρη κάποιων Σλάβων που την εποφθαλμιούν διακαώς τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια και τον καλούν να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του, διότι την ντροπιάζει, όπως και όλους τους Έλληνες, με τις απόψεις και τα λεγόμενά του».