Μέσα σε ένα σύνθετο περιβάλλον σε Ελλάδα και πΓΔΜ, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, συναντώνται σήμερα στο Νταβός με διατυπωμένη εκατέρωθεν τη βούληση να κάνουν πρόοδο στο θέμα της ονομασίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, από την πλευρά τού Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν τη σημερινή συνάντηση ως «την ώρα της αλήθειας», το κομβικό σημείο δηλαδή κατά το οποίο θα διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι εξαγγελίες του κ. Ζάεφ για διάθεση εποικοδομητικής συμβολής στη διαπραγμάτευση και βούληση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς είναι πραγματικές ή όχι.

Πάντως, η αναβάθμιση και η εντατικοποίηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης διαμορφώνουν για την κυβέρνηση ένα απαιτητικό πολιτικά περιβάλλον, το οποίο ήρθε να φορτίσει επιπλέον το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για τη στρατηγική που ακολούθησε στη διαπραγμάτευση και καταγγελίες ότι επέλεξε την οδό της μυστικής διπλωματίας, αφήνοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο σκοτάδι. Η προαναγγελία κύκλου ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Νταβός δεν δείχνει να έχει κατευνάσει τα πνεύματα, καθώς από την αντιπολίτευση επιμένουν ότι θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί η ενημέρωση και η προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής γραμμής στη διαπραγμάτευση. Το τοπίο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Πάνος Καμμένος φαίνεται να πειθαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε αποχή από δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα. 

Ο συνομιλητής του κ. Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ, διαθέτει ασφαλώς την πολιτική υπεροχή στα Σκόπια αυτή τη στιγμή, ωστόσο η κατάσταση αυτή δείχνει εύθραυστη. Το μεγάλο ερώτημα για τη γείτονα είναι οι διαθέσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά το σλαβομακεδονικό στοιχείο, καθώς το αλβανικό κομμάτι πιέζει για λύση «εδώ και τώρα».

Ο πρωθυπουργός πέρα από τον Ζάεφ, θα συναντήσει στο Νταβός τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και επιχειρηματίες.