Λάθος να ταυτίζεται η τύχη της διαπραγμάτευσης για το όνομα της πΓΔΜ, με την τύχη της Μακεδονίας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία και το κατά πόσον επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ο ΥΠΕΞ ανέφερε: «Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων, που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση του ονόματος με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας».

Και συνέχισε: «Και ήταν ένα συλλαλητήριο, που αναπτύσσει παραπέρα τις μορφές του δημοσίου διαλόγου, με άλλοτε καλό τρόπο και άλλοτε με όχι, δεν νομίζω ότι έχει όμως επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της δικής μας χώρας. Όσον αφορά στον αλυτρωτισμό, είναι ολοφάνερο πως δρα υποστηρικτικά κάθε έκφραση που καταδικάζει και όσον αφορά στο ονοματολογικό, θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές πολιτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή και όπως λέω, πάντα αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο».

Στη συνέχεια ο υπουργός συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το ονοματολογικό, αλλά έδωσε έμφαση στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός. Επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως «δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ, αν δεν ικανοποιήσει τους όρους του ΝΑΤΟ, αν δεν λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα».

Παράλληλα, όπως γράφει το protothema.gr, όσον αφορά στο Συμβούλιο, ο υπουργός δήλωσε πως έγινε συζήτηση σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη, το άνοιγμα ελληνικής πρεσβείας στη περιοχή και την ανάγκη η Ευρώπη, έπειτα και με την άτυπη συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, να παίξουν το ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.