Για "εθνικιστικές εξάρσεις" και "ρητορικές κορώνες μίσους" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τα όσα συνέβησαν στην πόλη κατά τη διάρκειά του. Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται στην επίθεση στον ΕΚΧ Σχολείο και τον εμπρησμός της κατάληψης LIBERTATIA, σημειώνοντας ότι "αποτελούν δολοφονικές πράξεις φασιστικού μίσους με παρακρατικά χαρακτηριστικά που επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο"

"Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό σε μια πόλη που η πολυπολιτισμικότητα, η ειρηνική συμβίωση, η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές καταβολές αποτελούν δομικά στοιχεία της ιστορικής της συνέχειας" σημειώνει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η συζητηση που έχει ξεκινήσει στο δημόσιο διάλογο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ έγινε αφορμή άλλη μια φορά για εθνικιστικές εξάρσεις και ρητορικές κορώνες μίσους. Τα όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο απέχουν σημαντικά από την αντίληψη που πρέπει να διαπνέει τις σχέσεις μεταξύ των λαών καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί επιλύουν τα κοινά τους προβλήματα. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο, οι αναφορές του ακροδεξιού απόστρατου για "γυφτοσκοπιανούς" και η παραδοχή του "ναι είμαστε εθνικιστές" δείχνουν πώς τα ακροδεξιά στοιχεία και το εθνικιστικό τους δηλητήριο προσπαθούν να βρουν ξανά χώρο και να σηκώσουν κεφάλι.

Η επίθεση στον ΕΚΧ Σχολείο και ο εμπρησμός της κατάληψης LIBERTATIA αποτελούν δολοφονικές πράξεις φασιστικού μίσους με παρακρατικά χαρακτηριστικά που επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό σε μια πόλη που η πολυπολιτισμικότητα, η ειρηνική συμβίωση, η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές καταβολές αποτελούν δομικά στοιχεία της ιστορικής της συνέχειας.

Οι σχέσεις μεταξύ δύο λαών δεν μπορεί να βασίζονται σε εθνικούς ανταγωνισμούς, αλυτρωτικές βλέψεις και μισαλλόδοξες φωνές. Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επιμένουμε και θα επιμείνουμε μέχρι τέλος σε μια συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και όλης της Ευρώπης. Σε κάθε εθνικιστική φωνή , σε κάθε ακροδεξιά πράξη βίας θα αντιπαραβάλλουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, τη διασφάλιση της ειρήνης. Διεκδικούμε μια κοινή λύση που θα σέβεται την ιστορία ως επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα και θα διασφαλίζει σχέσεις φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών.