Νέους αποκαλυπτικούς διαλόγους φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM», ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51% στο δημοψήφισμα», ενώ θυμήθηκε ότι τα πρόσωπα όλων στο Μαξίμου ήταν θλιμμένα, όταν τους δόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ακόμη, ο πρώην ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ένα τετ-α-τετ, που είχε με τον με τον κ. Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο πρωθυπουργός είχε συναινέσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο. «Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω», προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ' ό,τι «ηλίθιος».

Μιλώντας για τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπογράμμισε ότι «πλέον δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Ο Ευκλείδης έγινε yes man στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτή τη μεταλλάγη. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου».

Αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη μίλησε απαξιωτικά τονίζοντας ότι ήταν «εντολοδόχος». «Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν δούλευε για μένα ούτε για το υπουργείο μου» είπε.

Σχετικά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «άξιζε λιγότερο από το χαρτί που γράφτηκε». «Έφριξα και όχι γιατί οι στόχοι ήταν κακοί αλλά γιατί τα μέσα με τα οποία α επιτυγχάνονταν οι στόχοι είχαν μικρότερη αξία από το χαρτί πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ως «όπλο» την αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ. Δήλωσε πως ο Μάριο Ντράγκι πίεσε για να μην συμβεί αυτό, υπό τον φόβο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. «Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας» πρόσθεσε για τον πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε πει στα Eurogroup ούτε μία λέξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε ακόμα και το γεγονός ότι ηχογραφούσε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα τις έχει όλες κρατημένες. «Στις συνεδριάσεις αυτές κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πρακτικά;» διερωτήθηκε αφήνοντας αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.