Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό, κατά την ομιλία τους.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Αυγενάκης, σημείωσε πως το 2008 η Ν.Δ. ανέδειξε την εθνική γραμμή και προσδιόρισε τα όρια αποδοχής της λύσης που μπορούμε να δεχθεί. «Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας, το erga omnes. Αναφέρομαι και στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Αυτά πρέπει να σταματήσουν, αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Να μας έχετε εμπιστοσύνη, σε αυτό το θέμα, διότι η Ν.Δ. ήταν η Παράταξη που πάντα έβαλε πρώτα το συμφέρον της χώρας. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε και στο μέλλον», ανέφερε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε πως η εθνική θέση είναι σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και να εξαλειφθούν τα στοιχεία αλυτρωτισμού. «Όπως έχει πει και ο κ. Κοτζιάς, η εθνική θέση της Ελλάδος είναι σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και βέβαια χωρίς στοιχεία και χωρίς στοιχεία αλυτρωτισμού. Χωρίς λύση δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης. Επιπλέον, συνέστησε υπομονή, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ανοιχτό επί πολλά χρόνια και δεν μπορεί να λυθεί σε λίγες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε πως η θέση του Βουκουρεστίου του 2008 δεν αποτελεί εθνική γραμμή, αλλά κόκκινη γραμμή. «Η όποια λύση δε θα δίνει κανένα δικαίωμα στα Σκόπια να συνεχίσουν τις αλυτρωτικές τους απόψεις. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη, σημείωσε πως η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στόχο το βέλτιστο θετικό αποτέλεσμα που να μην συμπεριλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας ο όρος «Μακεδονία», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την «εν κρυπτώ διπλωματία».