Ως «ιστορική τομή» χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στη δημόσια διοίκηση, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. «Για δεκαετίες ολόκληρες αντί το κράτος να υπηρετεί την κοινωνία, η κοινωνία υπηρετούσε το κράτος. Κι αυτό η κυβέρνηση της Αριστεράς το αλλάζει», ανέφερε με έμφαση η υπουργός στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Tώρα που η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, το κράτος αλλάζει, μέσα από μια προοδευτική μεταρρύθμιση της διοίκησης, για να στηρίξει την ανάκαμψη κι όχι για να αποτελεί τροχοπέδη. Αλλάζει, για να αποτελέσει παράδειγμα οργάνωσης και όχι καταφύγιο διαπλοκής», σημείωσε η ίδια.

Ακόμη, αναφερόμενη στις διαφορές της σημερινής με τις προηγούμενες πολιτικές για το Δημόσιο, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ριζωμένη η έννοια της προστασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, πάνω στην οποία θεμελιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της διοίκησης, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις «ομνύουν στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και την εκχώρηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Μας κατηγορούν για κρατισμό εκείνοι που μεταχειρίστηκαν διαχρονικά το κράτος ως λάφυρο και που μέσα απ' τους μηχανισμούς του κράτους επέβαλλαν την πολιτική επιρροή τους», πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα συστήματα αξιολόγησης και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στα οφέλη της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, ενώ απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση περί οικοδόμησης κομματικού κράτους.

«Θα είναι αξιολόγηση όπως εμείς την εννοούμε και την έχουμε ήδη εφαρμόσει. Ούτε μέσω επιβολής ποινών και κυρώσεων, ούτε ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικού αυτοματισμού, όπως αυτός καλλιεργήθηκε αυταρχικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Αλλά, μια διαρκής διαδικασία αυτοβελτίωσης του εργαζομένου και ενεργούς συμμετοχής του στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, η οποία καθίσταται «Διοίκηση μέσω Στόχων», προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις δυναμικές μεταβολές της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε εμείς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και τα μηνύματα που πήραμε από την έναρξη της μεταρρύθμισης αυτής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά», τόνισε η υπουργός.

Επιπλέον, στο γενικό πολιτικό ζήτημα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια ριζοσπαστική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη εξόδου μιας χώρας από συνθήκες χρεοκοπίας, κόντρα σε κατεστημένα συμφέροντα εντός κι εκτός συνόρων. Δώσαμε σκληρές μάχες στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και κριθήκαμε γι' αυτό, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε την υλοποίηση ριζικών, προοδευτικών αλλαγών, για τις οποίες κρινόμαστε διαρκώς. Και το Δημόσιο βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών αυτών».