Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών συγκλήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, η Υφυπουργός Οικονομίας, Αικατερίνη Παπανάτσιου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υποδομών & Μεταφορών.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην απαραίτητη προετοιμασία για την εξασφάλιση της λιμναίας και χερσαίας πρόσβασης στη διάβαση των Πρεσπών. Προς τούτο θα απαιτηθεί η κατασκευή δρόμου, καθώς και κτιριακών υποδομών που θα φιλοξενούν τελωνείο και εγκατάσταση διαβατηριακού ελέγχου. Συμφωνήθηκε να προωθηθεί η διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συναφών μελετών. Ως προς την χρηματοδότηση, θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν πόροι του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας-πΓΔΜ (interreg).

Όλες οι πλευρές ανέδειξαν τη σημασία του έργου για την τοπική οικονομία αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Αλβανίας.