O λόγος του είναι ευθύς και καυστικός. Η τετριμμένη γλώσσα των πολιτικών τού είναι άγνωστη. Χάρη στον αυθορμητισμό του, που ενίοτε του γυρνά μπούμερανγκ, ο Κώστας Ζουράρις καταφέρνει και βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μίλησε στο Thestival, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το γενναίον ψεύδος. Μύηση στην Πολιτική επιστήμη της ψευτιάς», για τα «γενναία ψεύδη» της κυβέρνησης, πήρε ξεκάθαρη θέση για την ονομασία των Σκοπίων, αναφέρθηκε στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ, αποκαλώντας, παράλληλα, «μαφιόζο» τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές και της δήλωσής του περί μπορντέλων.

"To «βγήκαμε από την κρίση» και το «τέλειωσαν τα μνημόνια» είναι ένα μερικόν ψέμα"

zour3.jpg

Γιατί επιλέξατε τον Δούρειο Ίππο για το εξώφυλλο του νέου σας βιβλίου;

"Είναι το τέλειο, το απόλυτο παράδειγμα του γενναίου ψεύδους. Είναι ένα αληθινό ξύλινο άλογο. Οι Έλληνες έκαναν θυσίες και ξέρανε την πλάνη. Στους Τρώες τώρα ήταν φρικτό ψέμα. Όπως είπε και ο Καβάφης "είν’ οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων των συφοριασμένων". Για τους Αχαιούς μεν είναι ένα απίστευτα "γενναίον ψεύδος", μια γενναία απάτη και για τους Τρώες δε είναι ένα αληθινό άλογο, το οποίο είναι ο ορισμός του ψέματος".

Στην εποχή μας ποιο είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γενναίο ψεύδος;

"Εξαρτάται την περίπτωση. Όταν, για παράδειγμα, εμείς που κυβερνούμε λέμε ότι "βγήκαμε από την κρίση" και "τελείωσαν τα μνημόνια" είναι ένα μερικόν ψέμα, γιατί από τα μνημόνια δεν βγαίνουμε 100%, όπως η Ελβετία. Δίνει, ωστόσο, παρηγοριά και θάρρος και επομένως είναι γενναίον μικροψεύδος, το οποίος ενσωματώνεται με μόρια αλήθειας. Άρα είναι αληθόψεμα".

Εσείς ως πολιτικός έχετε πει ψέματα ;

"Μόνο ψέματα λέω. Συνεχώς λέω ψέματα. Στους μαθητές μου, για παράδειγμα. Μπορεί να έχω ξεχάσει ένα ραντεβού και για να μην πω στον άλλο ότι τον έχω χεσμένο λέω διάφορα. Το μετρό σταμάτησε, χάλασε το πόδι κ.α. Είναι, όμως, διαχειριστικά ψεύδη, για να μαλακώσεις την προσβολή που θα κάνεις στον άλλο. Επομένως, είναι ανάμεικτο. Το ψέμα δεν είναι πράγμα. Είναι σχέση".

"Θα ψηφίσω "όχι" σε σύνθετη ονομασία με τον όρο "Μακεδονία" για τα Σκόπια - Τζάμπα μάγκες οι ΑΝΕΛ αν ψηφίσουν εκ του ασφαλούς "όχι"

zour1.jpg

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο υφυπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας σαφές, ωστόσο, πως ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Πιστεύετε ότι θα γίνουν βήματα προς την επίλυση του Σκοπιανού;

"Ναι δείχνει. Εάν εμφανιστούν αυτοί με σύνθετη ονομασία, όπως Πάνω Μακεδονία, Κάτω Μακεδονία, Περίπου Μακεδονία και ολόκληρο το "Μακεδονία", δε νομίζω ότι θα το δεχθούμε εμείς. Ίσως ενσωματώσουν το "Μακ" σε μία λέξη που να μην μπορείς να το ξεχωρίσεις".

Άνω Μακεδονία και Nova Makedonski είναι δύο από τα ονόματα που φέρεται να έπεσαν προχθες στο "τραπέζι" του υπουργικού συμβουλίου για την ονομασία της πΓΔΜ. Εσείς θα τα ψηφίζατε;

"Εάν είναι έτσι όχι. Εάν είναι σε μία λέξη ναι. Πρέπει, επίσης, να αφαιρέσουν αυτό που λένε στο σύνταγμά τους περί αλλαγής των συνόρων".

Οι ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που μαζευτούν οι απαραίτητες ψήφοι για το όνομα, θα καταψηφίσουν την πρόταση για μια σύνθετη ονομασία με τη χρήση του όρου "Μακεδονία";

"Ε, όχι, γιατί θα ήταν τζάμπα μάγκες. Και 'γω έχω αυτήν τη δυσκολία, γιατί θα φανεί ότι το κάνω εύκολα. Και θα με στεναχωρήσουν αυτοί που θα με πουν "τζάμπα μάγκα", γιατί πραγματικά το πιστεύω αυτό. Ευτυχώς, όμως, θα με σώσει το ΚΚΕ, διότι δεν θα ήθελα να είμαι ο μόνος που θα πει “όχι” με τη Χρυσή Αυγή. Εγώ θα πω ξεκάθαρα "όχι".

"Μωρά παιδιά σέρνονται στα Λαδάδικα σε ποιο κωλάδικο να μπούνε - Να πάνε στο Αγαθονήσι και όχι στη Μύκονο να κωλοβαράνε με τα τσογλάνια τα πλουσιόπαιδα"

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει από τις δηλώσεις του για τους οίκους ανοχής και τις σχολικές εκδρομές, αναφορικά με την απαγόρευση ορισμένων εκδρομών στο εξωτερικό, ο κος Ζουράρις επανέλαβε πως ο χαρακτήρας της εκδρομής οφείλει να είναι εκπαιδευτικός.

"Η εκδρομή πρέπει να είναι εκπαιδευτική. Εμείς στο πειραματικό του ΑΠΘ το είχαμε μάθημα. Όταν είχαμε πάει στο Άγιο Όρος, στη Μεγίστης Λαύρας και στη Σταυρονικήτα, ο καλογεράς μας εξέταζε εξ απροόπτου για το τι διαβάσαμε. Βεβαίως υπήρχε και η διασκέδαση. Υπάρχουν και σχολεία με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά όταν βλέπω εγώ μωρά παιδιά να σέρνονται στα Λαδάδικα και σε ποιο κωλάδικο θα μπούνε, ε έλεος δηλαδή! Να υπάρχει το συνάμφω. Και θα διασκεδάζεις και θα διαβάζεις. Όπως το έλεγε όμορφα η ΚΝΕ, "Πρώτοι στον αγώνα, πρώτοι στα μαθήματα" δήλωσε ο υφυπουργός συμπληρώνοντας πως δεν θα επιτρέψει εκδρομές σε Ρόδο και Κρήτη. "Δεν επιτρέπω να κωλοβαράνε στην Κρήτη. Θα πάνε στο Αγαθονήσι, στη Λήμνο, στη γραμμή του Πυρός, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί. Όχι να κωλοβαράνε στη Μύκονο με τα άλλα τα τσογλάνια τα πλουσιόπαιδια".

zour.jpg

“Ο Νατοϊκός πλαδαρός και ο Χατζηγραβάτας είναι βλακόμετρα και ξεπουλημένοι”

Ο υφυπουργός Παιδείας ορμώμενος της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας, εξαπέλυσε μύδρους κατά των δημοσιογράφων, Αλέξη Παπαχελά και Νίκο Χατζηνικολάου.

«Εγώ έλιωσα όταν άκουσα τον Ερντογάν με τον Νατοϊκό πλαδαρό (Παπαχελάς), που του πήρε την συνέντευξη. Όταν ο Χατζηγραβάτας (Χατζηνικολάου στο Mega) και ο Νατοϊκός ήταν στη Νέα Υόρκη έξω από το νοσοκομείο που είχε πεθάνει η Μελίνα. Ξαφνικά λέει ο "πλαδαρός": "Αυτήν την στιγμή βγαίνει ο σορός της Μελίνας Μερκούρη". Το ακούει το χαϊβάνι το δικό μας και λέει "Α πού είναι ο σορός". Τα δύο χαϊβάνια του προκεχωρημένου μεταμοντερνισμού. Είχαν γίνει πανελληνίως ρεζίλι τα δύο χαϊβάνια τα αναπτυξιακά, τα οποία μου πουλάνε εμένα εκσυγχρονισμό. Τα βλακόμετρα. Τα ξεπουλημένα".

Γιατί τους ρίχνετε αυτή την κατηγορία; Υπάρχει δόλος;

«Πλήση εγκεφάλου είναι. Εμείς είμαστε με την Δεξιά. Εμείς είμαστε με το ΝΑΤΟ. Ευτυχώς που νικήθηκε η Αριστερά. Σιχαίνονται το ΕΑΜ. Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στην ύπαρξη του νεοτεροελληνισμού, για να μειώσει τον αναλφαβιτισμό στις αγροτικές περιοχές το έκανε το ΕΑΜ. Στο γραφείο μου στο υπουργείο έχω μια τεράστια αφίσα που γράφει "Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ" ανέφερε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:

«Όταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος είχε μυαλό, έκανε υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου τον Μίκη Θεοδωράκη για τα πολιτιστικά εμείς τραγουδούσαμε τραγούδια του Μίκη. Ξαφνικά οι αμήχανοι Δεξιοί βουλευτές κοιτούσαν να αρπάξουν καμία λέξη, γιατί δεν ξέραν τα τραγούδια, αφού τα απέρριπταν επί 20-30 χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

"Είναι παιδί του εκσυγχρονιστικού σωλήνα".

"Μαφιόζος ο Μαρινάκης - Ήμουν υπό αστυνομική προστασία, γιατί είπα ότι οι πρόεδροι του Ολυμπιακού καταλήγουν στις φυλακές Κορυδαλλού"

Ο υφυπουργός Παιδείας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα στεφθεί πρωταθλητής, ενώ εξαπέλυσε βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του πρώην ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, και νυν της Νότιγχαμ Φόρεστ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

"Με έθεσαν υπό αστυνομική προστασία στη ΓΑΔΑ, γιατί είπα ότι η φυσιολογική τάση των εκάστοτε προέδρων του Ολυμπιακού είναι να καταλήγουν στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο τέταρτος είναι τώρα που θα πάει. Μόνο ο Γούμενος έπρεπε να πάει από εμάς. Ο Μαρινάκης έστειλε την οικογένειά του στο Νότιγχαμ, γιατί φοβάται ότι στις έξι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ενδέχεται να μπλέξει. Βέβαια αυτό επηρεάζει και εμάς, διότι μην ξεχνάς ότι ο Πειραιάς είναι 500.000 ψήφοι. Άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη τον μαφιόζο" υποστήριξε ο ίδιος, ο οποίος διηγήθηκε ένα περιστατικό σε πάνελ με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

"Μας καλεί ο Χατζηγραβάτας στην εκπομπή του ως υποψηφίους στις ευρωεκλογές του 2004. Εγώ με την "Πυρίκαυστο Ελλάδα". Λέει ο Χατζηγραβάτας πως έχει μία έκπληξη. Ξαφνικά βγάζει σε γιγαντοοθόνη τον Μαρινάκη ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο του υπαλλήλου του, Γιάννη Μώραλη (γέλια). Στην άλλη μας πατρίδα, αυτό που έκανε ο Μαρινάκης το λένε η υπόθεσή μας. Στη γλώσσα που μιλούν στη δεύτερη πατρίδα μας το λένε Coza Nostra. Και με το που ακούει ο Χατζηγραβάτας το "Coza Nostra", σηκώνεται και φωνάζει “Παρακαλωωώ” και του φεύγουν τα χαρτιά. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο όλο επεισόδιο με τον Μαρινάκη δεν έβγαλε άχνα, επειδή υπολόγιζε ψηφουλάκια από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Μόνο ο Ζουράρις τον χτύπησε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ζουράρις για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σημείωσε: «Ο Σαββίδης κάνει και καλόν και κακόν. Δηλαδή τρέχα γύρευε πως απέκτησε τα λεφτά του εκεί. Εδώ ό,τι έχει κάνει είναι καλό για τον ΠΑΟΚ και την ελληνική οικονομία. Ήδη φαίνεται πως “έσπασε” το κατεστημένο της παράγκας. Όμως δεν ξέρει τη γλώσσα. Ο Μαρινάκης είναι πολύ μορφωμένος και ο πατέρας του είχε δικτυωθεί ως εφοπλιστής. Δείχνει για την ώρα ότι το οικονομικό εύρος του Μαρινάκη είναι μεγαλύτερο του Σαββίδη.

Με ορισμένες καλές επιλογές στην τακτική και δεδομένο τον μύθο που έχει, τον λαό του, ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει πρωταθλήματα.Έχω όμως πει στον Σπίρτζη, "πρόσεξε κακομοίρη μου. Επειδή είπα ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα όταν τελειώσει το μετρό της Θεσσαλονίκης, δηλαδή ποτέ, βλέπω δυστυχώς ότι τα έχεις καταφέρει. Εάν δεις ότι κινδυνεύει να τελειώσει το μετρό και εμείς δεν έχουμε πάρει το πρωτάθλημα, θα καθυστερήσεις το μετρό μέχρι να το πάρουμε".

zoyu3.jpg