Για το Μετρό, τη δημιουργία Μητροπολιτικών πάρκων και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.

"Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνεργασίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της βαλκανικής" τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αναβάθμιση των δυτικών περιοχών, όπως γίνεται με την περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

"Αποδώσαμε στους δημότες της πόλης ελεύθερους χώρους (αναφορά στα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα) για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων. Εγώ θα έλεγα, το πρώτο είναι οι ελεύθεροι χώροι, δεύτερο οι υποδομές και τρίτο η αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης: "Εμείς επιταχύναμε τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Το 2020 το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι μια πραγματικότητα, μια σειρά από κωλύματα ξεπεράστηκαν και ότι δεν έγινε μέσα σε 15 χρόνια, ολοκληρώνεται μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται και το λιμάνι της πόλης".

Για το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης: "Με τη λειτουργία του Γραφείου στη Θεσσαλονίκη βάλαμε στο επίκεντρο τα θέματα που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών που ζουν στη Β. Ελλάδα".

Για το προσφυγικό: "Εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο, δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνει από μόνη της μία και μόνη χώρα, η Ελλάδα, που έχει πληγεί διπλά, από την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών για το προσφυγικό, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι".

Για τo τέλος των Μνημονίων: "Επιδιώκω και επιθυμώ στις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 η εκλογική αναμέτρηση να αφορά την επόμενη ημέρα της χώρας και να κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα και τις προτάσεις μας. Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα".

Για τους πλειστηριασμούς: "Δεν πρόκειται να βάλω πλάτη για τις βίλες με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη, οι δε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα γίνονται εφεξής - και σας το υπογράφω αυτό - δεν θα είναι λαϊκές κατοικίες, αλλά οικίες στρατηγικών κακοπληρωτών και θα αφορά καραμπινάτες περιπτώσεις, για τις οποίες όσοι σπεύδουν να τους υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονταιΚάποιοι πολύ όψιμα νοιάστηκαν για τις κατοικίες των βιοπαλαιστών. Δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει σε πλειστηριασμό. Οι διαδικασίες αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές".

Για την ανεργία: "Η κυβέρνηση παρέλαβε μια «ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη".

Για την κατάσταση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο: "Υπάρχει κρίση αξιοπιστίας στον Τύπο, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα fake news, αλλά και στο ζήτημα της τακτοποίησης του τηλεοπτικού τοπίου, μέσω του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Έχω δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από πληθώρα των ΜΜΕ και σε αντίθεση με προγενέστερους πρωθυπουργούς, εγώ δεν ζω σε ροζ συννεφάκι, δεν χρειάζομαι καλλωπισμό και ιδιόχειρα σημειώματα για το τι θα πω και τι όχι. Αυτή η επιθετικότητα και αυτή η κριτική έχει, λοιπόν, να κάνει με άλλα πράγματα: Ότι δεν συμβιβαζόμαστε με συμφέροντα".

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν. Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.