Στο τηλεοπτικό δίκτυο «Nova TV» της πΓΔΜ μίλησε ο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μια διμερώς συμφωνημένη λύση, ένας συμβιβασμός στη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ θα ήταν το καλύτερο διαβατήριο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

«Υπήρχε μια περίοδος όπου ορισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκούσαν πιέσεις στους δικούς σας πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δρόμος για τον ευρωπαϊκό σας προσανατολισμό ή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, χωρίς να είναι αναγκαίες οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αλλά επρόκειτο για αυταπάτη», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, στη συνέντευξή του.

Για τη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ τόνισε ότι «καλλιεργεί μια πιο θετική ατμόσφαιρα, μια πιο θετική προσέγγιση, με στόχο μια καλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες» και πρόσθεσε πως «όταν ακούμε δηλώσεις από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σας, ότι υπάρχει "παράθυρο" ευκαιρίας, να αφήσουμε πίσω μας τις εθνικιστικές προσεγγίσεις του ζητήματος και να στήσουμε γέφυρες, το θεωρούμε πολύ καλό σημάδι. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Έχουμε κοινό συμφέρον για τη σταθερότητα στην περιοχή. Και η Ελλάδα -παρά αυτή τη μακρόχρονη διαμάχη- είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα σας. Πολλοί, δε, άνθρωποι από τη δική σας χώρα επισκέπτονται τη χώρα μου το καλοκαίρι».