Βολές κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά το υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα εξαπέλυσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατηγορώντας τους για αδράνεια στην κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό στο Αιγαίο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως ο κ. Μουζάλας «μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες των νησιών», ενώ χαρακτηρίζει πρωτοφανή τη δήλωσή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με το γεγονός πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από το κρύο στους καταυλισμούς προσφύγων.

Παράλληλα, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ. σημειώνει πως η κυβέρνηση «δεν έχει εφαρμόσει, εδώ και 15 μήνες, τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, που η ίδια συμφώνησε ενώ αγνοεί τις διαρκείς προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αδυνατεί να ελέγξει την έξοδο μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ που έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια ελέγχων στα αεροδρόμια των επιβατών που ταξιδεύουν από Ελλάδα», ενώ καλεί «για μια ακόμη φορά, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υιοθετήσει επιτέλους τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και να το πράξει τώρα, πριν έρθουν τα χειρότερα, καθώς αυτά τα προδικάζει ακόμη και ο ανεύθυνος κ. Μουζάλας, ωσάν να είναι παρατηρητής του Υπουργείου του».