Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν στις 13:00, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν περιλαμβάνει κάτι άλλο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη.

Μετά τα εγκαίνια, ο κ. Ξανθός και ο κ. Βαρδαρός θα επισκεφθούν τις ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων και Ευόσμου, αρμοδιότητας 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Οι παραπάνω ΤΟΜΥ είναι οι τρεις πρώτες που ήδη λειτουργούν, από τις 33 που προβλέπεται να λειτουργήσουν στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας.

Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του υπουργού Υγείας με θέμα «Η πολιτική Υγείας σήμερα και ο ρόλος των Τ.ΟΜ.Υ. στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστου Τσακίρη» του δήμου Παύλου Μελά (οδός Λαγκαδά 221).

Οι ΤΟΜΥ μεταξύ άλλων θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.

Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος

• θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών,
• θα τους εξετάζουν δωρεάν,
• θα κρατούν ιατρικό φάκελο – ιστορικό,
• θα συνταγογραφούν,
• θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας
• και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς κ.λπ).

Η συγκρότηση της ΤΟΜΥ έγινε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης που αφορά τη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (κωδικός ΟΠΣ 5008035, κωδικός υποέργου 2).

Η ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς αναβαθμίζει θεσμικά το ρόλο των οικογενειακών ιατρών στο σύνολο του πληθυσμού, προβλέπει τη συνεχή και ολιστική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και εξορθολογίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων, στο βαθμό που τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία αυτών θα αποσυμφορηθούν σημαντικά από περιστατικά που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ τις δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ.

Η 1η ΤΟΜΥ στεγάζεται σε κτίριο (ισόγειο) με δυνατότητα πρόσβασης και για ΑμεΑ, στην οδό Γενναδίου και Κωλέττη, στην καρδιά της Νικόπολης (πολύ κοντά στην έδρα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά και δίπλα σε σχολικές μονάδες, παιδική χαρά, ΚΑΠΗ, Ιερό Ναό).

Η καλή συνεργασία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, του Διοικητή της Γιώργου Κίρκου και των υπηρεσιακών στελεχών του, με τον ξ. Δεμουρτζίδη και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου, είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και χωρίς καμία ολιγωρία να επιτευχθεί η τάχιστη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τα απαραίτητα κτίρια, τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες και στους άλλους επιλεγμένους χώρους,

• στην Ευκαρπία (εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, Εθνικής Αντιστάσεως 24),
• στο κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείου Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης, επί της Αγίας Μαρίνης 4
• στη Σταυρούπολη, στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης της Οδού Λαγκαδά.