Την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αλλά και τα όσα δήλωσε σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης σχολίασε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη σχολίασε: "Χτίζουμε πάνω στο σεβασμό των διεθνών Συνθηκών και της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκεί μπορεί να οικοδομηθεί η σχέση των δύο χωρών".

"Υπάρχουν περιθώρια με τις δηλώσεις και αυτά που θα ειπωθούν εδώ να υπάρξει η ανάπτυξη της συνεργασίας. Αυτή τη στιγμή μετά την συνέντευξη έγιναν οι διπλωματικές κινήσεις και υπήρξε και δημόσια ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχουν θέματα να συζητηθούν. Προσπαθούμε να είναι οι σχέσεις μας συνεργατικές και όχι αντιπαραθετικές, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές, στις οποίες κανείς στην Ελλάδα δεν κάνει πίσω, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης" δήλωσε εν συνεχεία.

"Το άνοιγμα καναλιών επικοινωνίας με τους γείτονες χρειάζεται να υπάρχει. Η ανάπτυξη διαλόγου όσες φορές έγινε, αποκλιμάκωσε και πίεσε στην ανάπτυξη θετικής ατζέντας. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται η επίσκεψη. Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες, όχι να υψώσουμε τείχη" συμπλήρωσε.

"Είναι ευκαιρία η επίσκεψη, τα προβληματα επιλύονται μέσα από τον διάλογο. Άλλα θα επίλυθούν, άλλα όχι. Προβληματιστήκαμε, αλλά νομίζω γίνονται κινήσεις για να είναι θετική και να έχουμε διεύρυνση της συνεργασίας και όχι ύψωση τειχών" τόνισε ο κ. Αμανατίδης.