Για κρυφή ατζέντα περιστολής δαπανών σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τον κάλεσε να απαντήσει με σαφήνεια πως θα καλυφθεί η εξαγγελία για μείωση των φόρων.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τον κατηγόρησε ότι «αν και τον προκαλεί όλους τους τελευταίους μήνες», εκείνος δεν απαντά πως θα καλύψει την μείωση των φόρων που υπόσχεται.

«Αντί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ψεύτες, να κάνετε μια συζήτηση πάνω στα πραγματικά δεδομένα και να μας πείτε τι θα κάνατε εσείς. Και γιατί δεν μας λέτε εσείς, αφού θέλετε να μειώσετε τους φόρους, από που θα εξοικονομήσετε πόρους; από νοσοκομεία; από την παιδεία; από που θα μειώσετε δαπάνες; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες που μιλάτε για μείωση φόρων, να μας εξηγήσετε από που θα έρθουν τα χρήματα. Δεν έχετε απαντήσει ούτε μια φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «ίσως η απάντηση είναι η ίδια θεωρία των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με την οποία θα δοθούν ελαφρύνσεις στους πλούσιους για να δημιουργηθεί ανάπτυξη η οποία στη συνέχεια να φτάσει και στους μικρούς».

«Έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά η Λεπέν; έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Βίλντερς; έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Τραμπ; Γιατί αυτή η στρατηγική που μειώνουμε μόνο τους φόρους και δεν νοιαζόμαστε για τα νοσοκομεία, την παιδεία, την ασφάλεια στα σχολεία, αυτή η στρατηγική είναι που έχει φέρει αυτό το τέλμα. Και αντί να ειρωνεύεστε, κάποτε να μας πείτε ‘έχουμε πρόγραμμα που θα μειώσει τα σχολεία, την παιδεία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόσθεσε ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολοι οι στόχοι διότι έχει η Ελλάδα έχει «παρακόψει» δαπάνες από τα σχολεία και την παιδεία και βάζει στους υπολογισμούς του αύξηση των δαπανών. «Εσείς λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να μας πείτε, κάποια στιγμή, εσείς που είσαστε ρεαλιστές και δεν είστε λαϊκιστές, από που θα καλυφθούν οι μειώσεις των φόρων; Διαφορετικά σας επιστρέφω το λαϊκισμό και το ψέμα», είπε.