Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητώντας ζητήματα ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και μεταφορών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι οδικές συνδέσεις των Βαλκανίων με την Ανατολική Ευρώπη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πολωνός Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia.

Επίσης, συζητήθηκε ο νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής. Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα και η Πολωνία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες υπάρχουν προοπτικές για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.

«Είναι για μας σημαντική ευκαιρία η επίσκεψή σας για να αναδείξουμε τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας, τα θερμά συναισθήματα που τρέφουμε οι δύο λαοί», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αν και βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εν τούτοις ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε σε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου θα ήταν, κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος, που έχουν να κάνουν, τόσο με την οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια και τις επικοινωνίες και τις μεταφορές», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντούντα είπε: «ευελπιστώ ότι η σημερινή μου επίσκεψη θα αποτελέσει ένα ορόσημο στις αμοιβαίες μας σχέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στην αμοιβαία συνεργασία».

Μάλιστα, ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας τόνισε πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον «η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και η ανάπτυξη εντατικότερων εμπορικών σχέσεων» και όπως είπε, «ευελπιστώ ότι αυτή η συνεργασία στο θαλάσσιο και ναυπηγικό τομέα θα δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη».