Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια όπως σημείωσε μιλώντας τσην ΕΡΤ αμφισβητεί το αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να φτάσει και να σταθεί μέχρι το 2019, δήλωσε στην ΕΡΤ η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε ότι οι περικοπές που θα έρθουν το 2019 μαζί με τη μείωση αφορολόγητου και τον εργασιακό μεσαίωνα είναι το αποτέλεσμα των επιλογών του κ. Τσίπρα.

«Είναι οι νότες της συμφωνίας του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ. Τι άλλο θα κόψει ο κ. Τσίπρας και πόσους νέους φόρους θα επιβάλλει;» αναρωτήθηκε.

Για τη συμφωνία Τσίπρα- Τραμπ τόνισε ότι «το δια ταύτα είναι η υπογραφή του κ. Τσίπρα σε άλλο ένα γραμμάτιο για τον ελληνικό λαό 2,4 δις. Αυτό γνωρίζουμε βάσει όσων επισήμως είπε στο Κογκρέσο ο κ. Τραμπ, και μιλάει για 2,4 δις. Περιμένω να ενημερωθεί άμεσα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να τοποθετηθούμε επί της συγκεκριμένης συμφωνίας και να δούμε αν έχει προβλεφθεί να υπάρχει δουλειά και για την ΕΑΒ. Επειδή έχουμε ακούσει μεγάλα λόγια και πολλά ψέματα από την κυβέρνηση, δεν θα σταθώ στις δηλώσεις αλλά θα περιμένω τις διευκρινήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

«Βλέπω έναν πρωθυπουργό που παραδίδεται στο εξωτερικό και έρχεται στο εσωτερικό να διχάσει τον ελληνικό λαό. Είδα τον έλληνα πρωθυπουργό να λέει ότι αυτά που κάνει ο κ. Τραμπ είναι «για καλό», αλλά για το καλό ποιών; Μπροστά του είπε ότι καταργεί το Obamacare. Ποιο είναι τελικά «το καλό» για τον κ. Τσίπρα; Από την Αμερική δεν έφερε τίποτα συγκεκριμένο για επενδύσεις, αντίθετα εμείς θα δώσουμε χρήματα, εμείς θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Αμερική. Και επιτέλους θέλω να δω τι θα κάνει για τους εργαζόμενους και τους άνεργους στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας όταν κυνηγάει ό,τι παράγει και ό,τι δημιουργεί.

Για να μπορέσει να βγάλει τον προϋπολογισμό κάνει ασκήσεις με τους αριθμούς. Πίσω όμως από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, άνθρωποι με κομμένες συντάξεις με κομμένα επιδόματα, με νοσοκομεία υπό κατάρρευση και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν προχωρά», πρόσθεσε η κα Γεννηματά.

Για τη ΔΗΣΥ είπε: Η ενότητα είναι κατάκτηση που επιτεύχθηκε μετά από κόπους 2 ετών. Και θα μπορέσω να εγγυηθώ την ενότητα και μετά τις εθνικές εκλογές και να οδηγήσω την Παράταξη και τη χώρα σε μια πραγματική ελπίδα, σε μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση. Χρειάζεται η Παράταξη να δυναμώσει για να επιστρέψει ο τόπος στην κανονικότητα. Εάν παραμείνουμε με το δίπολο ΝΔ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, οδηγούμαστε σε ακραία πόλωση και διχασμό του ελληνικού λαού που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης και στην έξοδο από τα προβλήματα.
Η κα Γεννηματά σημείωσε πως πρέπει να υπάρχουν περισσότερες κάλπες σε περισσότερα σημεία σε όλη την Ελλάδα. «Η απόφαση αφορά κάλπες σε κάθε καποδιστριακό Δήμο. Δηλαδή περισσότερες κάλπες σε περισσότερα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε γύρω στα 650 σημεία, οι κάλπες θα είναι πολύ περισσότερες - μπορεί να φτάσουμε τις 1200 - γιατί κάθε σημείο μπορεί να έχει περισσότερες από μια. Θα έχουμε κάλπες και στο εξωτερικό, έχω ζητήσει από την αρχή να μπουν σε προξενεία, όπου υπάρχει αίτημα και όπου υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθεί από την Εφορευτική Επιτροπή και των εκπροσώπων της. Ήδη δουλεύει η ομάδα για τις κάλπες του εξωτερικού και είναι σε καλό δρόμο».

Όπως σημείωσε, η νέα ηγετική ομάδα θα προκύψει από τη βάση της Παράταξης. «Οι πολλοί υποψήφιοι δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον γύρω από το εγχείρημα, ότι είναι μεγάλο και το ενδιαφέρον των στελεχών γύρω από τις εξελίξεις. Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να στηθεί στη βάση της λογικής των φεουδαρχών και των τιμαρίων. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Η νέα ηγετική ομάδα θα προκύψει από το συνέδριο, από τη βάση της Παράταξης και αυτό είναι ξεκάθαρο – τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μου αν είμαι αύριο επικεφαλής».

Και πρόσθεσε: Δεν θα επιτρέψω λογικές μηχανισμών, ίντριγκας και επετηρίδας στον νέο φορέα.Το νέο αφορά πρόσωπα, ιδέες, προτάσεις και πρακτικές. Στον δικό μας χώρο, στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει μια τεράστια ανανέωση. Το 80% των Γραμματέων των Νομαρχιακών, αλλά και το 100% της Επικοινωνίας είναι άνθρωποι κάτω των 40 ετών. Οφείλουμε όμως σεβασμό σε όσους κράτησαν την Παράταξη στα πολύ δύσκολα, χρειαζόμαστε την εμπειρία τους και πρέπει να τους τιμούμε. Ναι, ανοίγουμε δρόμους στους νέους ανθρώπους.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανέωση με μόνο κριτήριο την ηλικία. Εξαιρετικά επίκαιρο π.χ είναι το παράδειγμα της Αυστρίας. Εκεί η ακροδεξιά σε πολύ ακραία και επικίνδυνη μορφή, επανακάμπτει μέσα από «νέο» πρόσωπο. Σημασία έχουν οι ιδέες, οι προτάσεις, το πρόγραμμα σου… Δουλέψαμε 100 και πλέον στελέχη κατά συντριπτική πλειοψηφία νέοι άνθρωποι, για το σχέδιο Ελλάδα. Είμαστε οι μόνοι που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Περιγράφουμε το πρόβλημα, λέμε πώς θα πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη, τι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους εταίρους, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο κράτος για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να γίνουμε ξανά φιλοεπενδυτικό κράτος και πώς θα έχουμε πραγματική προστασία, πραγματική αλληλεγγύη - όχι μόνο στα λόγια, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και έρχομαι στις πρακτικές γιατί η ανανέωση των πρακτικών είναι για μένα το κρισιμότερο απ’ όλα, είναι αυτό που πρέπει να αποτινάξουμε. Γιατί απογοήτευσε και αποθάρρυνε η λογική των μηχανισμών της ίντριγκας, της επετηρίδας. Έχω κηρύξει τον πόλεμο στους μηχανισμούς, τους είχα πάντα απέναντι, πολέμησα μαζί τους και θα συνεχίσω να πολεμάω. Δεν θα επιτρέψω να μεταφερθούν αυτές οι λογικές στον νέο φορέα».