Επιπλέον αποσυμφόρηση των φυλακών προανήγγειλε ο Στ. Κοντονής

|
THESTIVAL TEAM

Στην έμμεση παραδοχή πως θα ελαστικοποιηθεί περαιτέρω το πλαίσιο που ορίζει τις ποινές στις φυλακές, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου που περιέχει τροπολογία επέκτασης της ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου, δήλωσε πως με το νέο Ποινικό Κώδικα (που έχει προαναγγείλει να ψηφιστεί ως το τέλος του έτους), έρχεται εξορθολογισμός των ποινών, σημειώνοντας πως «κάποιοι κρατούμενοι θα ωφεληθούν».

Όπως είπε ο νόμος περί αποσσυμφόρησης του κ. Παρασκευόπουλου, οδήγησε τη κατάσταση σε ένα λελογισμένο πλαίσιο. «Πλέον μπορεί να γίνει δουλειά στις φυλακές, να μειωθεί μακροπρόθεσμα το ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται και επανεμπλέκονται σε αδικήματα. Γίνεται ουσιαστική δουλειά στις φυλακές με δομές ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ανθρώπινες όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ επαγγελματικού προσανατολισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η χώρα μας εκεί που καταδικαζόταν από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλέον είναι «παράδειγμα προς μίμηση».

«Ζητούμενο λοιπόν είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και μέσο για να το κάνουμε είναι ο αριθμός των κρατουμένων που συνδυάζεται και με το επίπεδο των ποινών. Το πλαίσιο ποινών που έχουν αυτή την ώρα και με βάση το οποίο επιβάλλουν ποινές οι δικαστές είναι ιδιαίτερα υψηλό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο Μ. Βορίδης από τη ΝΔ, προειδοποίησε πως η αποσυμφόρηση είναι λάθος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φυλακών. « Είναι ένας βαριά επικίνδυνος τρόπος αντεγκληματικής πολιτικής», δήλωσε και συμπλήρωσε: «δυστυχώς για χρόνια η πολιτεία αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συμφόρησης έδινε την απαράδεκτη απάντηση ότι επειδή δεν μπορώ να σε κρατήσω θα εκτίσεις μικρότερη ποινή».

Ακόμα, συμπλήρωσε πως ο χρόνος έκτισης της ποινής αποτελεί στοιχείο της τιμωρίας και δεν μπορεί να μειωθεί ενώ αναρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που ένας τρομοκράτης που «λέει ότι τα έκανε θαυμάσια και με το νόμο Παρασκευόπουλου πρέπει να αποφυλακιστεί για να τα ξανακάνει».

«Θα τον αποφυλακίσουμε;», κατέληξε.

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.