Σκληρή κριτική στην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου άσκησε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφορικά με την απομάκρυνση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε πως «μόλις έμαθα την ιστορία αυτή του ξηλώματος τα έχασα απολύτως. Γιατί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων φτιάχτηκε από τον κ. Ξυδάκη με τελείως διακομματικά κριτήρια, χωρίς κανενός είδους προώθησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, έκανε εξαιρετική δουλειά υπό την κ. Λούβη, ένα εξαιρετικής σύνθεσης διοικητικό συμβούλιο το οποίο στα δύο χρόνια που έμεινε εκεί έκανε ότι μπορούσε για να αναζωογονήσει το ταμείο το οποίο το παραλάβαμε σε μία κατάσταση η οποία είναι στα όρια της μη περιγραφής».

«Εν μέσω αυτής της εξαιρετικής πορείας του ταμείου πια, που άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα, ανακοινώνεται η αντικατάσταση του. Εγώ ομολογώ ότι τα έχασα απολύτως εκεί. Δεν μπορώ να βρω κανενός είδους δικαιολογία για αυτήν την αλλαγή και άρα μένω με την απορία. Αν είναι να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, να πω ότι την ίδια περίοδο υπάρχει μία φερόμενη ως απεργία από συνδικαλιστές που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό και οι οποίοι περίπου δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πληρώνονται τις υπερωρίες τους από το ταμείο του υπουργείου κανονικά... Το σκεπτικό της κ. Κονιόρδου δεν το καταλαβαίνω και δεν το καταλαβαίνω διότι η ανακοίνωση που έβγαλε για το ξήλωμα του διοικητικού συμβουλίου είναι σαν να έλεγε ότι "τι ωραία που τα κάνουν και εμείς όμως θα τα κάνουμε". Είχε ένα στοιχείο παραλογισμού η ανακοίνωση κατά την κρίση μου. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν μπορώ να καταλάβω πώς η ίδια η κ. Κονιόρδου, κατά αποκλειστική της ευθύνη, προχώρησε σε αυτήν την πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιπαράθεσης με τους ΑΝΕΛ, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής για τη Θρησκεία ο πρώην υπουργός Πολιτισμού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η διαφωνία με τους ΑΝΕΛ σε ζητήματα σαν αυτά ήταν δεδομένη ήδη από τη στιγμή που φτιάξαμε την κοινή κυβέρνηση... Τα ιδεολογικά θέματα είναι θέματα καιρού, διατύπωσης, συμβιβασμού στην αντίπαλη άποψη. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πρέπει ο ίδιος από μόνος του να σηκώσει ως κεντρικά θέματα μίας στιγμής όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα και σε διαφορετικά επίπεδα».