Δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γίαννης Πανούσης. "Δεν είναι Αριστερά. Η κριτική μου γίνεται από μια οπτική γωνία που εγώ ονομάζω αστική Αριστερά, δηλαδή μια Αριστερά που λειτουργεί μέσα στον κοινοβουλευτισμό, με θεσμικό τρόπο και με προσπάθεια να γίνει καλύτερη η ζωή όλων και βέβαια των ευάλωτων στρωμάτων, δεν λειτουργεί εκτός Συντάγματος, εκτός νόμων, εκτός συναινέσεων, με γκρουπούσκουλα ή με μια αίσθηση της καλής βίας. Δεν είναι αριστερό αυτό που γίνεται. Δεν θα μιλήσω μόνο στο οικονομικό πεδίο. Μπορεί κάποιος να σου πει ότι έχω στριμωχτεί, φταίνε οι προηγούμενοι που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση" τόνισε χαρακτηριστικά

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός,μιλώντας στο Βήμα 99,5, αναρωτήθηκε "τι αριστερό έχει γίνει στην παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την αστυνομία, τον στρατό και τη Δικαιοσύνη; Αυτό που μοιάζει ως διαφορετικό και ως εναλλακτικό είναι αριστερίστικο. Το αριστερό ούτε δικαιώνει γκρουπούσκουλα ούτε ατομικές διεκδικήσεις. Έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιόρρυθμο φιλελεθερο-σοσιαλισμό με επενδύσεις και κορώνες και τσιτάτα παλιομοδίτικα. Σε τελική ανάλυση είναι Αριστερά επειδή οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς και με μια αυτό αναφορικότητα".

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο και τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι δεν είναι τα πρώτα αρνητικά μέτρα, σωρεύονται με τα προηγούμενα.

"Ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει αυτή η επιμήκυνση περιορίζουν πάρα πολύ την ελπίδα. Ο ελληνικός λαός έχει κάποιες αντοχές σε ορισμένα πράγματα, διότι λέει θα υπομείνω γιατί κάτι έρχεται. Αντίθετα, βλέπει ότι αυτό που έρχεται είναι πάντα αρνητικό, με οποιαδήποτε επένδυση και αν προβάλλεται, ότι δεν είναι μνημόνιο, ότι είναι συμπλήρωμα, ότι είναι συμφωνία, κλπ, αυτό που αισθάνεται είναι διπλά αρνητικό".

Στην ερώτηση για το που οφείλεται το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, να μην υπάρχει καμία διαρροή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε:

"Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται το στίγμα του αποστάτη. Ιδίως στην Αριστερά αυτό το στίγμα ότι πρόδωσες, πιθανόν ήσουν και αργυρώνητος, είναι εύκολο. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο η ιστορία έχει δείξει ότι είναι άλλο πράγμα να ρίξεις μια κυβέρνηση της Δεξιάς και άλλο πράγμα να ρίξεις μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η Αριστερά έχει έναν τρόπο να στιγματίσει, να εκδικείται, να συκοφαντεί, να υπονομεύει, όποιο ρήμα θέλετε βάλτε, αυτούς οι οποίοι αποχώρησαν από τους κόλπους της την κακιά στιγμή".

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τις τωρινές σχέσεις τους

"Δεν έχω μιλήσει ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα από τότε που έφυγα από την κυβέρνηση" δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης.

Ωστόσο τήρησε αποστάσεις από εκείνους που του ασκούν σκληρή κριτική με χαρακτηρισμούς.

"Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι ένας πολιτικός και πολιτειακός παράγοντας που δεν μπορούμε να φθάνουμε σε αυτές τις κριτικές δημόσια. Τα τελευταία χρόνια όλο ακούμε για προδοσίες. Μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική κριτική. Να δούμε αυτά που πρότεινε και αυτά που πράττει και να δούμε ποιο είναι αυτό το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα και τι περιλαμβάνει, αν κυβερνάνε δηλαδή με σκάνδαλα, αν χτυπάνε μια μερίδα της αστικής τάξης, του κατεστημένου, για να φτιάξουν μια δική τους μερίδα η οποία είναι πολύ χειρότερη. Ιδίως στα media το βλέπουμε αυτό" είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά προσθέτοντας:

"Έχουν στοχοποιήσει διάφορους ανθρώπους και χώρους που μπορεί να έχουν διαπράξει δεκάδες αμαρτήματα. Και προβάλλουν ανθρώπους που έχουν διαπράξει τα δεκαπλάσια αμαρτήματα και είναι και πιο σκοτεινοί τελικά. Άρα αυτό δεν το λες Αριστερά. Μπορείς να το πεις όπως θες, άλλα όχι Αριστερ. Εγώ έχω μια αστική ηθική και δεν βρίζω τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνουν η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης με βρίσκουν τελείως αντίθετο".

Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΜΜΕ

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ και κατέκρινε την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική που δέχεται από μερίδα του Τύπου.

"Το να βγουν οι εφημερίδες και να σου κάνουν μια κριτική είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας. Το να χτυπάς τις εφημερίδες που σου κάνουν κριτική πάει να πει ότι δεν ξέρεις τους κανόνες της Δημοκρατίας. Τα φαινόμενα είναι πολλά. Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να εκκαθαρίσουν το παρελθόν".

Είχατε αντιληφθεί ότι κάποιοι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες της Δημοκρατίας;

"Ναι, εγώ το πιστεύω. Προσέξτε όμως. Βλέπουν αλλιώς τη Δημοκρατία. Πιστεύουν στη λαϊκή Δημοκρατία. Δεν πιστεύουν στην αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία. Άρα αν πιστεύεις σε μια λαϊκή Δημοκρατία η οποία κυβερνάει δια της πλατείας και όχι δια του Συντάγματος, όχι δια των νόμων, αλλά δια των διαφόρων γκρουπούσκουλων είναι ένα άλλο μοντέλο. Αλλά για αυτό το μοντέλο δεν ψηφίστηκε κανένας. Κανένας δεν ψηφίστηκε λέγοντας θα κάνω μια λαϊκή Δημοκρατία".