Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δε θα μας εκβιάσει η Αθήνα με το θέμα της Διακήρυξης της Ρώμης

|
THESTIVAL TEAM

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην ΕΕ για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Διακήρυξης της Ρώμης, μετά την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με το Reuters, δπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι ενδεχόμενη προσπάθεια της Αθήνας να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος δεν θα πετύχει.
«Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, να μη «χρησιμοποιήσει» τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Αθήνα έχει απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας το συγκεκριμένο κείμενο με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, καθώς το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί, με την Αθήνα ωστόσο να έχει «γενικές επιφυλάξεις» για το κείμενο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντόναλντ Τουσκ έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να υπογράψει τη Διακήρυξη το Σάββατο.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.