Για απουσία κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στη Welt.

Μάλιστα, αναφέρει πως το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια «τα επεισόδια σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ξυδάκης, «οι περισσότερες χώρες μέλη της Ε.Ε. είτε δέχονται πολύ λίγους (πρόσφυγες) είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας».

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, σημειώνει, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και «η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επικρίνει την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν πρόσφυγα από χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία. «Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα» τονίζει, για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας».

Όπως αναφέρει ο κ. Ξυδάκης, «εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».

Ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει τέλος ότι «θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και (οι πρόσφυγες) θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους».