Μουζάλας: Tα Λαγκαδίκια είναι ένα παράδειγμα αρμονίας ανάμεσα στην τοπική κοινότητα και τους πρόσφυγες

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

To κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, επισκέφθηκε  o Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο μία συνεχή βελτίωση της κατάστασης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπου σταδιακά θα μπουν και σπιτάκια, ενόψει μάλιστα του χειμώνα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς για τις κακές συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, εξήγησε ότι υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθούν 40.000 θέσεις μέσα σε δύο μήνες.

“Το να περιμένει κανείς ότι θα ήταν καλές θέσεις ή να έλεγε κάτι τέτοιο, θα ήταν ανόητος. Πολλές απ’ αυτές τις θέσεις, όταν ξεκινήσαμε, ήταν πάρα πολύ κακές, αλλά βελτιώνονται συνέχεια. Τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση, σιγά σιγά χτίζουμε καινούργια camps, με σπιτάκια, με αξιοπρεπείς συνθήκες και καταργούμε τα παλιά” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, συμπληρώνοντας ότι αν δεν είχαν δημιουργηθεί αυτά τα κέντρα φιλοξενίας, “ακόμα θα ήμασταν στην Ειδομένη”.

Χαρακτήρισε δε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ευγενικές”, σε σχέση με το τι έγινε σε άλλα μέρη, τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του ότι, “σήμερα, 3-4 μήνες μετά, είναι ένα παράδειγμα αρμονίας ανάμεσα στην τοπική κοινότητα και τους πρόσφυγες”.

Ο κ. Γκράντι αφού περιηγήθηκε στον χώρο και συνομίλησε με πρόσφυγες, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

“Η πρώτη είναι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα. Ο χειμώνας φαίνεται αρκετά μακριά, αλλά στην πραγματικότητα είναι κοντά. Είναι αρκετά δύσκολες οι συνθήκες εδώ, έχει υγρασία. Γι αυτό και θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις σκηνές και πάνω σ’ αυτή την πτυχή θα εργαστούμε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση. Η δεύτερη είναι ότι πολλοί άνθρωποι εδώ, αναμένουν την απάντηση στο αίτημά τους για μετεγκατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι η λύση γι αυτούς είναι να μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ευτυχώς το πρόγραμμα είναι ενεργό, αλλά δυστυχώς είναι αργό. Και είναι κουραστικό για τους ανθρώπους να περιμένουν, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τους τηλεφωνήσουν από τις πρεσβείες, ποια πρεσβεία θα τους καλέσει κι ακόμη και μετά το τηλεφώνημα, η διαδικασία έχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας” είπε ο κ. Γκράντι απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους για επιτάχυνση των διαδικασιών.

“Οι συνθήκες εδώ θα είναι πάντα επισφαλείς, οπότε θα πρέπει να βρούμε μακροπρόθεσμες λύσεις” κατέληξε.

Θέματα ασφάλειας και υγείας, με αφορμή μάλιστα και τα δύο κρούσματα ελονοσίας σε κοντινή περιοχή, έθεσε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ζητώντας να μπει ιδιωτική ασφάλεια και να γίνεται προληπτικός ιατρικός έλεγχος των προσφύγων.

“Ο αριθμός των προσφύγων που μένουν στο camp πρέπει να μειωθεί στους 500 από 850 που είναι τώρα και το άλλο camp, στον Άγιο Βασίλειο, με τους 500 πρόσφυγες, πρέπει να κλείσει… χθες” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Όσον αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας, η υπεύθυνη της ιατρικής ομάδας των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκεται στα Λαγκαδίκια, Εύα Τατσίδου, δήλωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερος χώρος για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου τους από τα 12 τετραγωνικά μέτρα, όπου στεγάζονται προς το παρόν κι έχουν ήδη δεχθεί 4.500 ιατρικές επισκέψεις.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.