Αντιπαραθέσεων συνέχεια στην Ολομέλεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

|
THESTIVAL TEAM

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η «τάση αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε στη νομική διεκδίκησή τους, γιατί κυρίως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

Το θέμα έθεσαν σήμερα οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τασούλας και Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι έκαναν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, λόγο για επιζήμια δήλωση.

«Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει και τους τρόπους και τα μέσα να απαντήσει στα όσα ανέφεραν οι κύριοι Τασούλας και Λοβέρδος» σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, είχε χαρακτηρίσει «επιζήμιο και μικροπρεπή τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού το θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνοντας ότι δεν θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο για να μην χαθεί η υπόθεση».

«Δεν υπήρχε λόγος να το πει. Με τη βοήθεια ενός ευεργέτη εξασφαλίσαμε τεράστια δημοσιότητα, ήταν όπλο στα χέρια μας» υποστήριξε.

«Η ονομασία που απέδωσε στα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι λάθος νηπιαγωγείου και απαξία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, επιτέθηκε στους δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους για προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

«Μπορείτε να πάρετε τα πρακτικά της επιτροπής Μορφωτικών που χθες ψηφίσαμε την κύρωση σύμβασης που προβλέπει επιστροφή πολιτιστικών αγαθών. Αν θέλετε να ερμηνεύετε τη δήλωση του υπουργού ότι δεν θέλει κανείς την επιστροφή των μαρμάρων, είναι δικό σας θέμα» ανέφερε, όπως γράφει το ΑΜΠΕ.

Στο θέμα παρενέβη και ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι «για τα πρακτικά, αν ο υπουργός έχει πει πράγματι τη λέξη Ελγίνεια, να το διορθώσει», για να προσθέσει: «Γιατί δεν θα κάνουμε τον Έλγιν και ιδιοκτήτη των μαρμάρων».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.