Αυτοψία στο Σέιχ Σου πραγματοποίησε το πρωί ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης προκειμένου να δει από κοντά την έκταση της καταστροφής που έχει υποστεί μεγάλο σύνολο του δάσους από το φλοιοφάγο έντομο που νεκρώνει τα πεύκα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο κ. Σαουλίδης χαρακτήρισε ανεκτίμητη την αξία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου τονίζοντας ότι πέραν της συμβολής του στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, το δάσος προστατεύει την πόλη και από τις πλημμύρες.

«Καμία ολιγωρία δεν είναι ανεκτή, αν μιλούσαμε για περιαστικό δάσος των Αθηνών θα είχαν ήδη ξοδευτεί εκατομμύρια. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εξαιρετικό κίνδυνο καταστροφής χωρίς να έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος και την πρόκληση. Το φλοιοφάγο έντομο που ξεραίνει την τραχεία πεύκη έχει προκαλέσει ήδη ζημία στο 10% του δάσους, δηλαδή σε μία έκταση 3.500 στρεμμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν αυτή την ώρα δεν χωρά καμία ολιγωρία. «Αν αυτήν την ώρα αναλωθούμε σε συζητήσεις περί αρμοδιοτήτων και υπευθύνων κινδυνεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ζημία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, o μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η κοπή και η απομάκρυνση των ξερών/ νεκρών πεύκων από υλοτόμους. «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συνεταιρισμούς υλοτόμων να έρθουν από όλη την Ελλάδα και να βοηθήσουν. Σε δεύτερο χρόνο, οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα δρουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να αποφευχθούν στο εγγύς μέλλον τέτοια φαινόμενα», είπε ο κ. Σαουλίδης και κατέληξε: «Δεν αρκεί μία αυξημένη ευαισθητοποίηση και η περιβαλλοντική εγρήγορση εάν δεν καταφέρουμε να τις μετασχηματίσουμε σε δομές πρόληψης και άμεσης παρέμβασης. Αυτό είναι το χρέος της Πολιτείας και με αυτό θα ασχοληθούμε επισταμένως».