Ανοιχτός σε συνεργασίες για το «καλό της πόλης» δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, σε συνέντευξή του στο Thestival.gr.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Θετικά» τάσσεται κατά της εμπλοκής των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και προέρχεται από την ΝΔ υπογραμμίζει ότι δεν θα δεχόταν την στήριξη του κόμματος προς το πρόσωπό του, ενώ σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε τους απόμαχους της πολιτικής, αλλά σε άλλους ρόλους».

Τέλος, ο Μάκης Κυριζίδης μιλά για τον Νίκο Ταχιάο και για το αν θα συνεργαστεί μαζί του, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για μια πιο ασφαλής πόλη και παρουσιάζει τη θέση του συνδυασμού του για την προστασία των ελεύθερων χώρων.  

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάκη Κυριζίδη στο Thestival.gr:

- Πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης και από τους πρώτους που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας. Μετανιώσατε σε κάποιο σημείο όλης αυτής της πορείας; Ήταν πιο δύσκολο απ’ ότι περιμένατε το εγχείρημα;

-Για τις επιλογές μου μετανιώνω σπάνια καθώς τις ζυγίζω αρκετά πριν τις λάβω. Γνωρίζαμε από πριν με τους συνεργάτες μου ξεκινώντας αυτόν τον μακρύ προεκλογικό αγώνα, πρώτοι απ΄ολους, ότι η πορεία θα είναι επίπονη και δύσκολη. Είμαστε όμως μια ενωμένη ομάδα, έτοιμοι να διοικήσουμε άμεσα το Δήμο Θεσσαλονίκης. Έχουμε όραμα στόχο και πρόγραμμα, για τη Θεσσαλονίκη. Δεν είμαστε «αλεξιπτωτιστές» της πολιτικής. Είμαστε ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί. Για εμάς ο προεκλογικός αγώνας είναι πταίσμα, σε σχέση με τα θέματα που θα βρούμε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

- Επιδιώξατε τη συνεργασία με άλλες παρατάξεις; Αν ναι, πού κόλλησε; Στο θέμα του επικεφαλής;

Δεν επιδιώξαμε καμία συνεργασία αν και δεν αποκλείουμε συνεργασίες για το καλό της πόλης μας. Έχουμε πει όμως ότι δεν θα συνεργαστούμε με αλαζόνες υποψηφίους που θεωρούν την Αυτοδιοίκηση πρόκριμα για την Κεντρική Πολιτική Σκηνή. Δεν θα δουλέψουμε με ανθρώπους των οποίων μοναδικό μέλημα είναι η εξαργύρωση της κομματικής επιταγής. Μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε -και το έχω αποδείξει ως δημοτικός σύμβουλος- με την προϋπόθεση να μην κουβαλά αγκυλώσεις και βαρίδια του παρελθόντος. Φυσικά θα πρέπει ο συνομιλητής μας να βλέπει κι αυτός ΘΕΤΙΚΑ την επόμενη μέρα.

- Υπήρξαν unfair κινήσεις σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα;

Ναι. Υπήρξαν. Προς εμάς και προς άλλους ανθυποψηφίους αλλά και προς την κοινή γνώμη και τους δημότες. Κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πρακτικές, σε φτηνά τερτίπια του παρελθόντος. Εμείς όμως δεν είμαστε οπαδοί των «αγκυλώσεων». Προχωράμε μπροστά, δυνατά και θετικά και πιστέψτε με θα είμαστε νικητές.

- Εστιάζετε στο ότι η υποψηφιότητά σας είναι ανεξάρτητη και ασκείτε κριτική στους ανθυποψηφίους σας που έχουν τη στήριξη κομμάτων. Εάν η ΝΔ σας πρόσφερε τη στήριξή της δεν θα τη δεχόσασταν;

Όχι και το λέω ευθαρσώς. Δεν έκρυψα ποτέ ότι προέρχομαι από τη ΝΔ, ωστόσο δεν πιστεύω ότι ένα κόμμα μπορεί να βοηθήσει τον αυριανό δήμαρχο, όπως επίσης δεν πιστεύω ότι ο κομματικός δήμαρχος θα διεκδικήσει και θα… λάβει από την κυβέρνηση του κόμματός του. Δεν έγινε στο παρελθόν και δεν θα γίνει και στο μέλλον. Επιτέλους πρέπει να βγούμε από τη λογική της κομματικής αυτοδιοίκησης.

Η Θεσσαλονίκη θέλει έναν δήμαρχο νέο αλλά έμπειρο στα αυτοδιοικητικά, άφθαρτο, δραστήριο. Που θα σηκώσει τα μανίκια και θα έχει το σθένος να διεκδικήσει. Που θα έχει πρόγραμμα και όραμα. Που θα έχει μέλλον. Αν ψηφίσουμε σήμερα έναν δήμαρχο στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, αύριο θα έχουμε έναν δήμαρχο που ίσως διαθέτει στυλ, αλλά όχι και τη δυναμική για να πάει την πόλη μπροστά. Τους χρειαζόμαστε τους απόμαχους της πολιτικής, αλλά σε άλλους ρόλους.

- Τι περιθώριο μετεκλογικής συνεργασίας υπάρχει με άλλους υποψηφίους που προέρχονται από τον χώρο της δεξιάς; Σας έχει προσεγγίσει κάποιος για να ζητήσει τη στήριξή σας ενόψει του δευτέρου γύρου;

Οι συνεργασίες είναι αναπόφευκτες στην απλή αναλογική και η άποψή μου είναι ότι χωρίς αυτές δεν θα μπορέσει να υπάρξει συνεννόηση ακόμη  και στις πιο απλές αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε. Κανείς υποψήφιος με λογική ο οποίος ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτήν την πόλη δεν θα πρέπει να αρνηθεί. Θα βρούμε «κοινούς τόπους», όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

- Η απλή αναλογική επιβάλλει συνεργασίες για να διοικηθεί η πόλη. Σε περίπτωση που ο Νίκος Ταχιάος είναι ο νέος δήμαρχος, είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε μαζί του με δεδομένη και την προσωπική αντιπαράθεση που είχατε το τελευταίο διάστημα;

Ο Νίκος Ταχιάος δυστυχώς προκάλεσε αντιπάθειες με τη συμπεριφορά του και τον έκρυθμο χαρακτήρα του. Εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους απόλυτους, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Δεν μπορεί να στέλνεις τη Νοτοπούλου για κοπτοραπτική, να βρίζεις τον Μυλόπουλο και να δημιουργείς ένταση στον γάμο του Κυριζίδη. Δεν κερδίζεις τίποτα αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα της διπλωματίας. Η Θεσσαλονίκη θέλει δήμαρχο με τσαμπουκά, όχι μονίμως τσαμπουκαλεμένο!

- Το μότο σας για την καθαριότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι «Λερώνεις - Πληρώνεις». Τι περιλαμβάνει η προγραμματική σας θέση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της καθαριότητας; Να περιμένουμε πρόστιμα;

Να περιμένετε πολλά πρόστιμα για τους παραβάτες. Επιτέλους θα πρέπει να μπει μια τάξη και εδώ απαντώ για μια ακόμη φορά στο «γιατί υπερκομματικός», που δεν φοβάται το δηλαδή το πολιτικό κόστος και δεν τον αγγίζουν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η Θεσσαλονίκη μας θα καθαρίσει! Από το πρώτο βράδυ της εκλογής μου θα είμαι δίπλα στους εργαζόμενους της καθαριότητας. Έχουμε πει όχι στην ιδιωτικοποίηση και θα το τηρήσουμε. Με ανταποδοτικά πρόστιμα, με καλό προγραμματισμό και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του έμπειρου προσωπικού που διαθέτει ο δήμος.

- Ως δικηγόρος εκπροσωπήσατε στα δικαστήρια τον κρεοπώλη που δέχτηκε προσφάτως επίθεση από εμπόρους λαθραίων τσιγάρων στο Καπάνι. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν κατά τη γνώμη σας για την πάταξη του παρεμπορίου και πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει μια πιο ασφαλής πόλη;

Αστυνόμευση, έντονη εποπτεία, τήρηση των νόμων. Λέμε ναι στην αύξηση του αριθμού των δημοτικών αστυνομικών, όχι όμως για να κόβουν κλήσεις, αλλά για να είναι έξω στην πόλη. Να επιτηρούν. Να πατάξουμε το παραεμπόριο. Να κλείσουμε τις «εταιρίες της επαιτείας», παράλληλα με την αύξηση των κοινωνικών δομών. Να είμαστε δίπλα στον φοβισμένο πολίτη περιοχών όπως η Ξηροκρήνη, ο οποίος με τη δύση του ηλίου αναγκάζεται να κλειδαμπαρωθεί στο σπίτι του.

Εκπροσώπησα χωρίς δεύτερη σκέψη τον κρεοπώλη που δέχθηκε την επίθεση από τους αλλοδαπούς πωλητές λαθραίων τσιγάρων. Στάθηκα δίπλα στον πρόεδρο των καταστηματαρχών του ιστορικού κέντρου και με την νομική μου ιδιότητα ζητήσαμε από τον εισαγγελέα να ληφθούν άμεσα μέτρα. Την επόμενη μέρα -και μου δίνετε ένα βήμα να ευχαριστήσω δημοσίως της εισαγγελική αρχή, αλλά και την αστυνομία για την άμεση ανταπόκριση-, η εποπτεία είχε διπλασιαστεί στο κέντρο. Έτσι θα διοικήσουμε. Με πράξεις όχι με λόγια!

- Πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύστημα αξιόπιστων αστικών συγκοινωνιών; Η επιστροφή στο ιδιωτικό καθεστώς του ΟΑΣΘ θα αποτελούσε για σας λύση;

Δυστυχώς τα προβλήματα του ΟΑΣΘ δεν είναι θέμα αυτοδιοικητικό και η Κεντρική Πολιτική Εξουσία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Αφήνει ακέφαλο για μήνες τον ΟΣΕΘ και υποστελεχωμένο συχνά, τον ΟΑΣΘ. Η δημοτική αρχή μπορεί όμως να πιέζει, κάτι που δεν έγινε από την προηγούμενη διοίκηση, ώστε να καμφθούν οι καθυστερήσεις. Ο Σπίρτζης ας πούμε είχε υποσχεθεί αγορά 350 καινούργιων λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ και από τότε όχι διαγωνισμός δεν ξεκίνησε, αλλά «ούτε γάτα ούτε ζημιά», για κανέναν, ούτε για τον υπουργό, ούτε για τον δήμο.

Εμείς, θα διευκολύνουμε την κίνηση της αστικής συγκοινωνίας, όποια μορφή κι ένα έχει αυτή, με εξορθολογισμό των διαδρομών στην πόλη και την απελευθέρωση  των λωρίδων κυκλοφορίας που καταλαμβάνουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε μονοδρόμους.

- Ένα στοίχημα που κατηγορείται ότι έχασε η διοίκηση Μπουτάρη είναι αυτό της προστασίας των ελεύθερων χώρων. Πώς θα επιτευχθεί από τη μια η στήριξη των επαγγελματιών της εστίασης που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια και από την άλλη η προστασία του δημόσιου χώρου από τους «καταπατητές»;

Η θέση μας είναι: Tα τραπεζοκαθίσματα μένουν και νοικοκυρεύονται, όπως και όσοι το έχουν… παραξηλώσει.  Η άμεση λύση είναι η τοποθέτηση Deck όπου υπάρχει χώρος στα πεζοδρόμια γιατί προσφέρουν οριοθέτηση και πολύ ευκολότερο έλεγχο. Έτσι κάνει ο πολιτισμένος κόσμος έτσι θα κάνουμε κι εδώ. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν αναλογικό τέλος. Όχι το ίδιο γι’ αυτόν που δραστηριοποιείται λόγου χάρη στην Τούμπα ή την Χαριλάου και όμοιο για εκείνον που είναι μέσα στο κέντρο. Θα υπάρξει δικαιοσύνη για τον πεζό αλλά και τους καταστηματάρχες.

- Τάσσεστε υπέρ της κατάργησης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης; Πώς θα απαλλαγεί η πόλη από τον βραχνά της παράνομης στάθμευσης;

Πρώτο μας βήμα είναι η εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης! Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια να λαμβάνουμε αποφάσεις για την πόλη, αυθαίρετα, αποκλείοντας τους ειδικούς.
Παράλληλα θα αναθεωρήσουμε άμεσα τη λεόντεια σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση με τον ιδιώτη για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε 14 εκατομμύρια για μια εφαρμογή που το Πανεπιστήμιο μας την έδινε δωρεάν!  Εννοείται ότι θα φτάσουμε ακόμη και στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια για να κριθεί ότι είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Το μέτρο λοιπόν της ελεγχόμενης στάθμευσης θα παραμείνει, απλά δεν θα είναι πια ασύμφορο για τον δήμο. Ξέρουμε ότι υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη. Είμαστε ήδη σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια μας για ιδέες και λύσεις σ αυτόν τον τομέα. Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πάρκινγκ στο πλαίσιο μια λογικής μείωσης  του αντιτίμου.