Για το όραμα του για την Θεσσαλονίκη, τις πιθανές συνεργασίες σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος, αλλά και το αν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μιλά στο Thestival.gr, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός απαντά στο ερώτημα εάν μετάνιωσε κατά τη διάρκεια στις προεκλογικής περιόδου για την απόφασή του να συμμετάσχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ενώ  αποκαλύπτει εαν έχει κλείσει οριστικά για τον ίδιο η κεντρική πολιτική σκηνή.

Τέλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» δηλώνει ότι θα συμπεριλάβει στο διοικητικό του σχήμα και εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Ορφανού στο Thestival.gr:

-Μείνανε λίγες ημέρες πριν εκλογές. Είστε ικανοποιημένος από την ποιότητα της προεκλογικής αντιπαράθεσης;

«Όλοι οι υποψήφιοι για το Δήμο Θεσσαλονίκης βιώνουμε έναν πραγματικά πρωτόγνωρο προεκλογικό αγώνα. Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, ο «Κλεισθένης». Έχω πει επανειλημμένα ότι ο «Κλεισθένης» είναι ένας κακός νόμος, όμως, αυτόν έχουμε και με αυτόν πορευόμαστε. Το γνωρίζαμε όλοι μας, πριν πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης. Συνέπεια του «Κλεισθένη» είναι να υπάρχουν 19 υποψήφιοι δήμαρχοι, αριθμός πολύ μεγάλος. Είναι, ωστόσο, πολύ βασικό ότι μέχρι σήμερα μεταξύ των υποψηφίων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο πολιτικός πολιτισμός. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθούν μετεκλογικά συνεργασίες για τη διοίκηση του δήμου».

- Τρεις συνδυασμοί βγήκαν εκτός κούρσας την τελευταία στιγμή, μεταξύ αυτών και η Ελληνική Αυγή. Απευθύνεστε στους ψηφοφόρους της; Ζητάτε την ψήφο τους;

«Το βασικότερο χαρακτηριστικό του συνδυασμού μας είναι ότι κατεβαίνουμε ανεξάρτητοι, χωρίς κάποια σχέση ή εξάρτηση από οποιοδήποτε κόμμα. Είναι πάγια η θέση μου ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχουν κάποια θέση ή ρόλο τα κόμματα. Τα κομματικά όρια αποτελούν δεσμά και δεν είναι δυνατόν ένας αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση να ρωτάει κάποιο κόμμα, για το τι θα κάνει στο δήμο. Απευθυνόμαστε σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα, σε όλους τους ψηφοφόρους, οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία κι αν έχουν».

- Μετανιώσατε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την απόφασή να συμμετάσχετε στις εκλογές ως ανεξάρτητος; Περιμένατε ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεστε θα έκανε πίσω;

«Ήταν απολύτως ενσυνείδητη η επιλογή μου να διεκδικήσω το Δήμο Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος. Ανέφερα και προηγουμένως ότι είναι πάγια θέση μου ότι τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα κόμματα πρέπει να είναι παρατηρητές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι διαμορφωτές. Άλλωστε, αυτό ορίζει και το Σύνταγμα. Προβλέπει παρατάξεις με επικεφαλής υποψήφιο. Διαφορετικά θα όριζε ότι τα κόμματα θα είχαν τη δυνατότητα να διορίσουν τον έναν ή τον άλλον. Εγώ ακολούθησα αυτό που λέει το Σύνταγμα. Ξεκινήσαμε λίγοι, στην πορεία γίναμε πάρα πολύ και ισχυροί και αισθανόμαστε ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν. Σε 15 μέρες πιστεύω ακράδαντα ότι θα είμαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης

- Εάν αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου είστε διατεθειμένος να συμπεριλάβετε στο διοικητικό σχήμα εκπροσώπους άλλων παρατάξεων;

«Φυσικά! Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η υποψηφιότητά μου έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει. Η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται όλους, για να την κάνουμε πρωταγωνίστρια. Είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ με όλους, όσοι έχουν διάθεση να δουλέψουν σκληρά και να προσφέρουν. Με όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν τα μανίκια και από την πρώτη μέρα να κάνουμε επίθεση στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Εξαιρώ αυτούς που εκφράζουν ακραίες απόψεις».

- Δίνετε μεγάλη βαρύτητα στη καλλιέργεια ενωτικού και συναινετικού κλίματος μετεκλογικά. Είναι εφικτό με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται από την απλή αναλογική;

«Δεν είναι απλώς εφικτό, αυτό είναι το ζητούμενο. Άλλωστε, αυτό απαιτεί και ο εκλογικός νόμος, ο ‘’Κλεισθένης’’. Αυτό κι εμείς θα επιδιώξουμε να κάνουμε πράξη από την πρώτη μέρα. Προσωπικά από την πρώτη στιγμή τάχθηκα υπέρ των συνεργασιών με μοναδικό στόχο το καλό της Θεσσαλονίκης».

- Τι να περιμένουμε να αλλάξει στην πόλη τις πρώτες 100 ημέρες της διοίκησης Ορφανού;

«Από αυτό που θα ξεκινήσουμε, θα είναι να σταματήσουμε την αδράνεια της δημοτικής αρχής απέναντι στα προβλήματα των πολιτών. Οι Θεσσαλονικείς έχουμε την αίσθηση ότι η πόλη μας και η ζωή μας δεν προχωρούν μπροστά, δε δίνονται λύσεις στα προβλήματά μας. Ο συνδυασμός μας έχει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Συγκροτήθηκε με τη συνδρομή της οικογένειάς μου, τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων και με βάση τα όσα μας έχουν πει οι ίδιοι οι πολίτες. Επίσης, παρακολουθούμε και καταγράφουμε τα παράπονα και τα προβλήματα των Θεσσαλονικέων, όπως οι ίδιοι τα παρουσιάζουν στο χάστανγκ #TisSalonikistaKaka. Τα ομαδοποιήσαμε και τα χωρίσαμε σε 33 κατηγορίες. Αν ανατρέξετε στο πρόγραμμά μας, θα δείτε ότι δίνουμε λύσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών και αξιολογούμε τις υπόλοιπες, για να διαμορφώσουμε αντίστοιχες αποτελεσματικές πολιτικές, όπου είναι εφικτό».

- Τις τελευταίες μέρες συζητήθηκε πολύ η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να τοποθετήσει δύο σημαίες του ΠΑΟΚ, στους ιστούς έξω από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Εσείς ως δήμαρχος θα δίνατε εντολή για να τοποθετηθούν σημαίες του ΠΑΟΚ, του Άρη ή του Ηρακλή σε ανάλογες επιτυχίες;

«Προφανώς θα έδινα παρόμοια εντολή για τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον Ηρακλή, για οποιαδήποτε ομάδα φέρει επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Στο μέλλον θέλω όλες οι ομάδες της πόλης μας να είναι πρωταγωνίστριες, σε όσο γίνεται περισσότερα αθλήματα κι έτσι να σηκώνουμε σημαίες στο δημαρχείο σε κάθε ευκαιρία».

- Το Thessaloniki Pride θα συνεχιστεί με δήμαρχο  τον Γιώργο Ορφανό;

«Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις θα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Αν κάποιος φορέας ζητήσει δημόσιο χώρο, για να πραγματοποιήσει μία εκδήλωση και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, ο δήμος δε θα το αρνηθεί».

- Η κεντρική πολιτική σκηνή έχει κλείσει για σας οριστικά;

«Οριστικά και αμετάκλητα».