Την αγαστή συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με την διοίκηση του δήμου προτείνει, σε συνέντευξή του στο thestival.gr, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών», Βασίλης Μωυσίδης για την πάταξη του παρεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στην περιοχή του κέντρου.

Παράλληλα, ο κ. Μωυσίδης εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών "θα πλήξει τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Μακεδονικός-ό»".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, ακόμη,  τις προτάσεις της παράταξής του για την βελτίωση των δεικτών στον τομέα του τουρισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Μωυσίδη στο Thestival:

- Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στον δήμο Θεσσαλονίκης για φέτος. Mεταξύ αυτών και η «Θεσσαλονίκη των Πολιτών», κατόρθωσε να πάρει το «πράσινο» φως από το Πρωτοδικείο. Δεν είναι αρκετοί οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης; Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό;

Με το νέο εκλογικό νόμο, ο Κλεισθένης δίνει το δικαίωμα σε πολλούς συμπολίτες μας να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη δημοκρατία άλλωστε, ο καθένας από εμάς, έχοντας διάθεση προσφοράς και καλή θέληση, μπορεί να το κάνει. Επίσης, αυτό δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των κομματικών υποψηφίων.

- Έχετε κάνει συζητήσεις για προεκλογικές συνεργασίες; Σας πλησίασαν επικεφαλής άλλων συνδυασμών για να ζητήσουν τη στήριξη σας ενόψει του δεύτερου γύρου; Με ποιον απο τους βασικούς διεκδικητές του δήμου νιώθετε οτι συγκλίνουν περισσότερο οι απόψεις σας;

Εγώ προσωπικά όλο αυτό το διάστημα στο οποίο αγωνίστηκα για να καταρτίσω ένα συνδυασμό αξιόλογο και αξιόπιστο, δεν είχα την πρόθεση να έρθω σε επαφή με κάποιον από τους συνυποψηφίους μου. Τουναντίον, 7 εξ αυτών με προσέγγισαν με σκοπό να συγκλίνω μαζί τους για συνεργασία και κοινό ψηφοδέλτιο , ενώ εγώ είχα ήδη σχηματίσει το συνδυασμό μου. Οι απόψεις μου συγκλίνουν περισσότερο με αυτόν που πραγματικά έχει γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των πολιτών μας και οραματίζεται όπως και εγώ ένα καλύτερο αύριο για τη Θεσσαλονίκη μας.

-Με ποιους από τους συνυποψηφίους σας δεν θα συνεργαζόσασταν;

Έχω πει πολλές φορές ότι δε θα συνεργαστώ σε καμία των περιπτώσεων με αυτούς που εκφράζονται ακραία , ούτε από αριστερά, ούτε από δεξιά.

-Ποιο είναι το σχέδιο της παράταξής σας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Καπάνι και στην περιοχή του κέντρου;

Επανειλημμένως έχω τοποθετηθεί στο θέμα αυτό και έχω πει ότι η πάταξη του παρεμπορίου στο κέντρο και ιδιαίτερα στο καπάνι, θα επιτευχθεί μόνο αν η κεντρική εξουσία συνεργαζόταν αγαστά με τη διοίκηση του δήμου.

-Έχοντας περάσει από την θέση του Γενικού Αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης τι θα ήταν αυτό που θα κάνετε σήμερα για να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;

Αυτό που θα ήθελα από την πρώτη κιόλας μέρα να κάνω στο δήμο Θεσσαλονίκης, για να τονωθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών, είναι να δώσει λύση άμεσα στο πρόβλημα του παρεμπορίου, που θεωρώ ότι έχει συνάφεια και ταυτίζεται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών, σε συνεργασία με την τοπική ΕΛ.ΑΣ. σε καθημερινή βάση και αξιώνοντας από τη φυσική και την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας καθημερινές περιπολίες στο κέντρο, αλλά και στις συνοικίες της πόλης, καθώς επίσης και ενισχύοντας σε πολλές των περιπτώσεων τον ανεπαρκή φωτισμό, ούτως ώστε να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά και των τουριστών που καθημερινά επισκέπτονται την πόλη μας.

-Πιστεύετε ότι τα ενισχυθούν τα οικονομικά οφέλη για την χώρα μας μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Αντιθέτως, θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήδη έχει προβληματίσει και στο μέλλον θα πλήξει τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων που φέρουν την επωνυμία «Μακεδονικός-ό» και ο,τιδήποτε έχει σχέση μ’αυτό. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι εδώ και χρόνια, ελληνικές επιχειρήσεις κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ενισχύουν, συμβάλλουν και ουσιαστικά κρατούν την οικονομία των Σκοπίων. Οι τουρίστες από τη γείτονα χώρα, αλλά και από το χώρο των Βαλκανίων γενικότερα, που κατά τους θερινούς κυρίως μήνες ερχόντουσαν στη χώρα μας, θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να έρχονται.

-Είναι γνωστή η θέση σας για την δημιουργία τελεφερίκ, που θα ξεκινά από το Πύργο του ΟΤΕ και θα καταλήγει στο Σέιχ Σου. Πιστεύετε ότι θα συναντήσετε εμπόδια κατά την διαδικασία υλοποίησής του;

Οποιαδήποτε εμπόδια συναντήσουμε κατά τη διαδικασία υλοποίησης του μεγάλου και σπουδαίου αυτού έργου, το οποίο άλλωστε θα αποτελέσει μία τουριστική ατραξιόν για την πόλη μας, είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πάντα για να τα ξεπεράσουμε. Και φυσικά να συγκρουστούμε με τον οποιονδήποτε, προωθώντας τα συμφέροντα της πόλης.

Από το 2017 είστε Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Τι μήνυμα θα στέλνατε σε όσους κατάγονται από τον Πόντο ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων;

Ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας. Είμαστε τόσοι λίγοι που δεν μας περισσεύει κανείς. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια διχασμού.  Και για να καταφέρουμε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τις ξένες κυβερνήσεις, πρέπει πρωτίστως να περάσει αυτό από την ελληνική Βουλή, από την κυβέρνηση και από τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Για να αναγκάσουμε την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για τις θηριωδίες του κεμαλικού καθεστώτος, μόνο ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε.

-Οι Θεσσαλονικείς που επιλέγουν τον ΟΑΣΘ για την μετακίνησή τους ταλαιπωρούνται καθημερινά από την μείωση της συχνότητας των δρομολογίων και τα ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο λεωφορεία. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τον ΟΑΣΘ;

Ο ΟΑΣΘ είναι μία υπόθεση που ολοένα και περισσότερο τείνει να καρκινοβατεί. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να έρθουν νέα λεωφορεία στην πόλη, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για τα οποία η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει τουλάχιστον πει ότι από φέτος τον Απρίλιο θα είχαν δοθεί στην κυκλοφορία. Το λιγότερο που θα έπρεπε να υπάρχει είναι σοβαρότητα από πλευράς του υπουργείου συγκοινωνιών, αλλά και από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς και να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

-Θεωρείτε ότι η πολιτική της σημερινής διοίκησης στον τομέα του τουρισμού κρίνεται επιτυχημένη; Τι θα προτείνατε για την βελτίωση των δεικτών στον συγκεκριμένο τομέα;

Η σημερινή διοίκηση έχει παράξει έργο όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού. Θα μπορούσε όμως να τα πάει πολύ καλύτερα. Η Θεσσαλονίκη από μόνη της με την τεράστια ιστορία της, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως “ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών” έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός τουριστικού γραφείου από το δήμο, το οποίο θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και θα ενημερώνει τους τουρίστες, αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία της πόλης, καθώς και για τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη πανέμορφη, μία πόλη με πολλές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να αναδειχτούν.