Ο Φάνης Ουγγρίνης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου. Είναι επιχειρηματίας και μόνιμος κάτοικος του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός στην πόλη μέσω τις αρθρογραφίας του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο thestival.gr ο κ. Ουγγρίνης μίλησε για την διαδρομή που τον οδήγησε στην απόφαση να ζητήσει την ψήφο των Θεσσαλονικεών, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη νοσταλγία του για την επιχειρηματική ζωντάνια της παλιάς πόλης και μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη του για την τέχνη. 

Μιλήστε μας για τη ζωή σας, για τις σπουδές σας, για την επαγγελματική σας δραστηριότητα και για την οικογένειά σας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο. Το σπίτι μας ήταν στη Μητροπόλεως, οι παππούδες μας ζούσαν σ' ένα παμπάλαιο παραδοσιακό στη Ροτόντα, ενώ το μαγαζί του πατέρα μας (όπου περνούσαμε αρκετό χρόνο όταν έκλειναν τα σχολεία) βρισκόταν στην Αγίου Μηνά. Πήγα στα σχολεία της Ικτίνου, σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, και κατόπιν συνέχισα στο χώρο της επιχειρηματικότητας, και ειδικά στον κλάδο της παραγωγής δομικών υλικών, έναν κλάδο ταλαιπωρημένο απο την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας εξαιτίας της Κρίσης. Είμαι παντρεμένος με τη Ναταλία, κι έχουμε δύο αγοράκια, κι έναν γάτο!

Για ποιό λόγο λοιπόν αποφασίσατε να συμμετέχετε τώρα στις δημοτικές εκλογές. Είχατε ξανασχοληθεί με τα κοινά;

Κατ' αρχήν ήμουν ανέκαθεν ένας ενεργός πολίτης. Συμμετείχα ήδη από το 2003 στα ΔΣ του ΕΒΕΘ και του ΣΒΒΕ και αργότερα της Φιλοπτώχου, ενώ τα πιο πρόσφατα χρόνια ασχολήθηκα περισσότερο με την οικογένειά μου, ώστε σήμερα να έχω εστιάσει κυρίως στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και στο think tank του ΣΕΒΕ. Όπως ίσως θυμάστε, είχα συμμετάσχει και στις βουλευτικές εκλογές του '15, σε μια διαδικασία ομολογουμένως αρκετά διαφορετική από τον αγώνα για τον Δήμο. Ωστόσο, ο λόγος που συμμετέχω για μία ακόμη φορά παραμένει ο ίδιος: εφόσον θέλουμε ν' αλλάξουν κάποια πράγματα στη χώρα, θα πρέπει να αγωνιστούμε ενεργά, κι όχι γκρινιάζοντας στα καφέ ή χτυπώντας το πληκτρολόγιο στον καναπέ μας. Τα χρόνια της κρίσης έδειξαν σ' όλους μας ότι οι σωστές δημόσιες υπηρεσίες δεν αποτελούν πολυτέλεια μα βασική ανάγκη, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσες υπάγονται στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμμετέχω λοιπόν επειδή θέλω καλύτερα σχολεία, ελεύθερους χώρους, ποιότητα ζωής και παρεμβάσεις που θα τονώσουν την τοπική οικονομία.

Αναφέρετέ μας κάποιο στοιχείο που νοσταλγείτε από την αλλοτινή οικονομική ζωή στη Θεσσαλονίκη. 

Την απίστευτη επιχειρηματική ζωντάνια που επικρατούσε γύρω από την Πλατεία Εμπορίου. Η αγορά της πόλης δυστυχώς έχει χάσει το χαρακτήρα της, και ευελπιστούμε να το αλλάξουμε αυτό σε επιλεγμένες περιοχές, πάντα σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του επιχειρείν, σχεδιάζοντας υλοποιήσιμα πρότζεκτ στήριξης ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων και φυσικά καινοτόμων δραστηριοτήτων σε ερημωμένα βιομηχανικά κτίρια. Και φυσικά με μεγάλες αστικές παρεμβάσεις στους Λαχανόκηπους και στο Αλλατίνη. 

Αν είχατε το χάρισμα να αλλάξετε άμεσα κάτι στην πόλη μας προς το καλύτερο για όλους, τι θα επιλέγατε;

Θα ήθελα πάρα πολύ να εξαφανιζόταν μονομιάς αυτό το αίσθημα παραίτησης που έχει καταλάβει τους Θεσσαλονικείς και που έχω έντονα διαπιστώσει κατά τις επισκέψεις μου στην πόλη. Θα 'θελα να επέστρεφε εκείνη η περηφάνια για τον τόπο που μας χαρακτήριζε μέχρι πριν λίγα σχετικά χρόνια. Θαύματα όμως δε γίνονται, κι αυτός ο σημερινός πεσιμισμός θα καταπολεμηθεί με πολλή δουλειά, κυρίως από τις τοπικές αρχές

Αναφέρετε τρία από τα σημαντικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, και πόση δουλειά θα χρειαστεί η αντιμετώπισή τους. 

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ασφάλεια. Αυτά ακούμε παντού, από όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Η καθαρή πόλη θα έρθει μετά από μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων δημοτικών δομών, μετά από συνδυασμό με καινοτόμες λύσεις του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η σωστή λειτουργία του οδικού δικτύου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω δραστικών λύσεων τηλεματικής, αφού προηγηθούν οι τόσο καθυστερημένες και αναγκαίες κυκλοφοριακές μελέτες. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της κάθε λογής παραβατικότητας θα έρθει ως αποτέλεσμα ουσιαστικής κι όχι προσχηματικής συνεργασίας Δήμου και ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή νόμιμης υποδομής ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ειδικά το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που καθορίζει την όψη μιας ανεπτυγμένης πόλης, αυτό που το την διακρίνει από εκείνες του Τρίτου Κόσμου.

Σε ποιους τομείς της διοίκησης πιστεύετε ότι εσείς μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο εάν εκλεγείτε εσείς ως σύμβουλος κι ο Νίκος Ταχιάος ως δήμαρχος;

Οπως σας προανέφερα, είμαι ένας επιχειρηματίας με κοινωνική δράση, που στον ελεύθερο χρόνο του αγαπά τα ταξίδια και την τέχνη. Όμως το αν και το πώς θα αξιοποιηθώ θα αποτελεί αποκλειστική επιλογή του επόμενου δημάρχου, που είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο Νίκος.

Μιλώντας για τέχνη, αγαπάτε τη φωτογραφία όπως έχουμε διαπιστώσει από το εκλογικό υλικό σας. Γιατί και πώς προέκυψε αυτό το μεράκι;

Από παιδί ζωγράφιζα, όμως η έλλειψη χρόνου με ανάγκασε να απομακρυνθώ σταδιακά απ' αυτή την τόσο αγαπημένη ενασχόληση μου. Η φωτογραφική κάμερα στο κινητό ήταν για μενα μια εξαιρετική ευκαιρία να επανασυνδεθω με την αποτύπωση της καθημερινής ζωής, με τις ομορφιές της μα και τις ασχήμιες της. Και φυσικά μου 'δωσε να καταλάβω ότι μετά τόσα χρόνια εξακολουθώ να "καδράρω" αρκετά καλά!

Και πώς συνδυάζονται για σας η τέχνη κι ο πολιτισμός; Πως δηλαδή αντιλαμβάνεστε την αισθητική;

Για μένα, αποτελεί το άθροισμα όσων μας κάνουν καλύτερους πολίτες, καλύτερους συνανθρώπους. Η αναζήτησή τους αποτελεί μια στοιχειώδη ανθρώπινη ανάγκη διαρκώς εξελισσόμενη, που όμως δεν πρέπει να χάνει τη συνέχεια της και την επαφή της με την καθημερινότητα. Η ομορφιά και η καλλιέργεια κάνουν και την καθημερινή ζωή μας ποιοτικότερη, εφόσον περιέχουν ουσία και αυθεντικότητα. Μια επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε ένα μοναστήρι, σε μια γραφική γειτονιά, στη Νέα Παραλία με το ηλιοβασίλεμα μπορεί να σας πείσει γι αυτό. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλή και διαχρονική ομορφιά η οποία -αν αναδειχθεί- θα αναβιώσει και τη γνώριμη περηφάνια μας.