Για την απόφαση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το στίγμα του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», αλλά και για το αν υπήρξαν προεκλογικά συζητήσεις με άλλους συνδυασμούς, μιλά στο thestival.gr, ο Γιάννης Κούτρας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, όπως η καθαριότητα και οι συγκοινωνίες, καθώς και στην απόδοση των ελεύθερων χώρων.

Παράλληλα σημειώνει ότι η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένες, τονίζοντας πως «συστημικοί υποψήφιοι προτιμάνε να μιλάνε για τα μικρά επειδή είναι υπεύθυνοι για τα μεγάλα, για όσα κάνουν τη ζωή μας χειρότερη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Κούτρα στο thestival.gr:

-Διεκδικείτε ξανά μετά τις εκλογές του 2014, την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Το προφίλ του ψηφοδελτίου σας ποιο είναι;

Το ψηφοδέλτιό μας δεν αποτελείται από σταρ ή επαγγελματίες πολιτικούς σαν αυτούς με τους οποίους γεμίζουν τα ψηφοδέλτιά τους οι συστημικές παρατάξεις. Αποτελείται από απλούς ανθρώπους, μισούς άνδρες και μισές γυναίκες, που είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και φοιτήτριες και ζουν τα προβλήματα της πόλης καθημερινά. Είναι κόσμος που δεν βρίσκεται στα δελτία ειδήσεων, πρωταγωνιστεί όμως καθημερινά στους αγώνες στους χώρους δουλειάς από τα νοσοκομεία ως την ΕΥΑΘ και τον ιδιωτικό τομέα, κόσμος που είναι μπροστά στο αντιφασιστικό κίνημα και στη μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, κόσμος που παλεύει ενάντια στο ρατσισμό και οργανώνει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ, κόσμος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που αγωνίζεται για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.   

- Έχετε κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι μπερδεύετε την κεντρική πολιτική με την αυτοδιοίκηση, ότι προβάλετε πολιτικές θέσεις, χωρίς να προτείνετε λύσεις για τα ζητήματα τοπικού χαρακτήρα. Τί απαντάτε σε αυτή την κριτική; (Ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων, Ανοιχτά σύνορα, στη φυλακή οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής).

Η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένες. Οι συστημικοί υποψήφιοι προτιμάνε να «μιλάνε για τα μικρά» επειδή είναι υπεύθυνοι για τα μεγάλα, για όσα κάνουν τη ζωή μας χειρότερη. Ψηφίζουν νόμους που καταργούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των φτωχών και μετά μας καλούν να συζητήσουμε για τη διαχείριση αυτού του πλαισίου σε τοπικό επίπεδο. Για εμάς, δεν υπάρχει προοπτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς συνολική μάχη. Για παράδειγμα, αν δεν αμφισβητηθούν τα αιματοβαμμένα «υπερπλεονάσματα» του προϋπολογισμού, αν δεν διαγραφεί το χρέος, πάντα θα συναντάμε εμπόδια όταν ζητάμε λεφτά για τις ανάγκες μας, για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, για παιδικές χαρές, για πράσινο, για τη σχολική στέγη, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

- Στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε ρεκόρ υποψηφίων. Συζητήσατε με κάποιους συνδυασμούς για συμπόρευση; Για παράδειγμα, έχετε ορισμένες κοινές θέσεις με τον συνδυασμό η Πόλη Ανάποδα. Συζητήσατε με άλλους συνδυασμούς;

Με παρατάξεις όπως η Πόλη Ανάποδα αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ κλπ, είναι εύλογο να υπάρχουν κοινές θέσεις και αυτό δεν είναι απλώς μια παρατήρηση αλλά ένα ευπρόσδεκτο γεγονός. Για εμάς το ζήτημα δεν είναι να ασκήσουμε πολεμική σε άλλους αριστερούς συνδυασμούς με τη λογική ότι «τρώμε όλοι από το ίδιο μερίδιο της πίτας» αλλά να μεγαλώσουμε το μερίδιο της όλης αριστεράς στην πίτα. Έχει σημασία να φανεί ότι η  απογοήτευση του κόσμου από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν πηγαίνει προς τη ΝΔ αλλά προς τα αριστερά. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η κοινή δράση στους αγώνες της επόμενης μέρας. Από εκεί και πέρα, η «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» είναι η μόνη δύναμη που βάζει ξεκάθαρα ένα συνολικό μεταβατικό πρόγραμμα για τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, την αντικαπιταλιστική προοπτική και ένα ξεκάθαρο διεθνιστικό ΟΧΙ στη συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και με σεβασμό στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει πώς θα λέγεται η χώρα του.

- Στον δεύτερο γύρο είστε ανοιχτοί στον διάλογο; Ρεαλιστικά υπάρχουν κάποιοι βασικοί διεκδικητές. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών με κάποιον από αυτούς και σε ποια βάση;

Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε αυτό το επίπεδο γιατί είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες συμφωνίες από θέση αρχής. Δεν μπαίνουμε στον ψεύτικο ρεαλισμό της διαχείρισης μιας άθλιας κατάστασης σε δημοτικό επίπεδο «για να σωθεί ό,τι σώζεται». Θα είμαστε παρόντες στο δεύτερο γύρο των αγώνων και όχι των εκλογών, αλλά όσο πιο δυνατοί βγούμε στον πρώτο γύρο τόσο με καλύτερους όρους θα δώσουμε το παρόν στις μάχες που έρχονται. 

- Οι Θεσσαλονικείς βάζουν στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη την Καθαριότητα. Η δική σας πρόταση για να βελτιωθεί η κατάσταση ποια είναι;

Πολλοί υποψήφιοι, με πρώτο τον Ν. Ταχιάο, προτάσσουν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, την παραχώρησή της σε εργολάβους και ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η λύση όχι απλώς δεν θα λύσει αλλά θα επιδεινώσει το πρόβλημα, όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όπου το κυνήγι του κέρδους έχει ως αποτέλεσμα πιο βρώμικες πόλεις και περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Εμείς προτείνουμε να σταματήσει η άθλια πρακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας και την πρόσληψη νέου προσωπικού με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η καθαριότητα συνολικά, αλλά και επιμέρους πτυχές του θέματος όπως η ανακύκλωση και η υπογειοποίηση των κάδων.

- Ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στην καθημερινότητά τους είναι οι αστικές συγκοινωνίες. Πιστεύετε ότι απέτυχε το μοντέλο του δημόσιου ΟΑΣΘ;

Η «κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε το τοπίο διότι η εμμονή της κυβέρνησης στα ματωμένα «υπερπλεονάσματα» του προϋπολογισμού σημαίνει ότι η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς χρησίμευσε μόνο για να κάνει οικονομία το κράτος και όχι για να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης των κατοίκων της πόλης. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί, όπως λένε οι κάθε λογής δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι υποψήφιοι, αν έρθει ένας «μεγάλος επενδυτής», αφού αυτός θα νοιάζεται μόνο για το κέρδος του και θα αδιαφορεί για τις ανάγκες μας. Για μας η μετακίνηση είναι δικαίωμα και γι αυτό αγωνιζόμαστε για δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον αστικές συγκοινωνίες, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα μέσα σταθερής τροχιάς (πχ τραμ), αλλά και σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο ποδηλατόδρομων και να κατοχυρωθεί η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αστικές συγκοινωνίες και τρένο, είναι δημόσιο αγαθό που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να το διασφαλίσει.

- Η απόδοση των ελεύθερων χώρων στους πολίτες βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας σας. Ποιοι είναι αυτοί οι χώροι που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης και με ποιο τρόπο;

Ελεύθεροι χώροι είναι πχ παλιά στρατόπεδα που μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και αναψυχής. Είναι εγκαταλελειμμένα κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη δράση συλλογικοτήτων χωρίς αντίτιμο. Είναι διαμερίσματα του Δήμου που μένουν αναξιοποίητα ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση αστέγων και προσφύγων. Είμαστε αντίθετοι στα επιχειρηματικά σχέδια που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν χώρους όπως η ΔΕΘ και το γήπεδο της Τούμπας με χτίσιμο εμπορικών κέντρων εις βάρος του πρασίνου.

- Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην πόλη πιστεύετε θα παίξουν ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων όταν θα φτάσουν στην κάλπη;

Η εκστρατεία για το «όνομα της Μακεδονίας» θέλει να σύρει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο άρμα του εθνικισμού. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη όχι γιατί «ξεπουλάει τη Μακεδονία» αλλά επειδή συνδυάζει τους εκβιασμούς απέναντι στη γειτονική χώρα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας θα ανοίξει με τη σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους εθνικισμούς που καλλιεργούν οι ντόπιες αστικές τάξεις και με το σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το πώς θα ονομάζεται η χώρα του.

Η προσπάθεια των ακροδεξιών και εθνικιστών πολιτευτών, με τη στήριξη της ΝΔ, να στήσουν κλίμα ανάλογο με εκείνο της δεκαετίας του ’90 έχει αποτύχει. Ο εθνικισμός δεν είναι κυρίαρχος, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα της δεκαετίας του 90,  και αυτό  γιατί οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν εμπειρίες αγώνων και  καταλαβαίνουν ότι δεν κινδυνεύουμε από τους γείτονες μας αλλά από τη φτώχεια και την ανεργία. Παρόλα αυτά η εθνικιστική εκστρατεία έδωσε το περιθώριο στα φασιστικά τάγματα εφόδου να εμφανιστούν στην πόλη μας με μια σειρά από επιθέσεις (σε καταλήψεις, μνημεία, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ, αντιφασίστες) και γι αυτό ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και το φασισμό χρειάζεται να συνεχιστεί και να δυναμώσει.