Μ. Κυριζίδης: Επιμένω ότι ο Νίκος Ταχιάος δεν κάνει για δήμαρχος

|
THESTIVAL TEAM

“Βεβαίως και επιμένω ότι ο Νίκος Ταχιάος δεν κάνει για δήμαρχος” απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το συμβάν στο γάμο του ο Μάκης Κυριζίδης, σε συνέντεύξη του στο Πρακτορείο FM 104,9 .

“Aκόμη προσπαθώ να καταλάβω τους λόγους που τον οδήγησαν να δημιουργήσει όλο αυτό το σκηνικό στον συνεργάτη μου αλλά και σε μένα τον ίδιο, την ώρα που περίμενα τη νύφη να κατέβει τα σκαλιά της εκκλησίας και να οδηγηθούμε στο μυστήριο, επειδή του είχε ασκηθεί κριτική παλαιότερα. Εγώ ήμουν από τους ανθρώπους που είχα ασκήσει δριμεία κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη. Τι θα έπρεπε άραγε να κάνει αυτός”;

Σε συνέντευξή του λίγο νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105,5» και σε ερώτηση για τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας επισήμανε : “Θέτω κόκκινες γραμμές μονάχα για τη Θεσσαλονίκη” είπε ο Μάκης Κυριζίδης στη συνέντευξη του το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποκλείει κανέναν που δεν έχει κομματικό πρόσημο.

«Αυτά τα… «φαραωνικά» που ακούμε από διάφορους, είναι πέρα από τη δική μας φιλοσοφία και λογική. Ακούσαμε για τελεφερίκ, μέχρι τη δημιουργία τράπεζας για μείωση της φορολογίας. Εμείς ερχόμαστε να μιλήσουμε για το λογικό και το αυτονόητο και να λύσουμε τα βασικά μας προβλήματα. Την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τους άστεγους, τα αδέσποτα». Εμάς μας ενδιαφέρει να λύσουμε τα θέματα της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν και πολλές παρατάξεις που να μην παίζουν παιχνίδια άλλων κομματικών συμφερόντων. Όποιος μιλήσει αυτοδιοικητικά θα είμαστε δίπλα του. Όποιος μιλήσει θετικά θα συνεργαστούμε μαζί του».

«Θα σταματήσουμε τη φυγή των νέων μας από τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό»

Στο μεταξύ, αμεση απορρόφηση ΕΣΠΑ για τη δημιουργία δομών που θα ενισχύσουν την ενημέρωση και στήριξη των νέων επιχειρηματιών, υποσχέθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Κυριζίδης, αλλά και Δίκτυο Ενημέρωσης για τα προγράμματα χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

«Θα σταματήσουμε τη φυγή των νέων μας από τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό, θα τους δώσουμε ευκαιρίες και εργαλεία να δουλέψουν. Δεν θα αφήσουμε τη νεολαία μας στα χέρια κάποιων… αλεξιπτωτιστών της αγοράς που τους τάζουν λαγούς με υποτραχήλια μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

Στις αρχικές ενέργειες της διοίκησης του τοποθέτησε την άμεση συνεργασία με τα δυο Πανεπιστήμια της πόλης μας και τα ΤΕΙ, επισημαίνοντας ότι μας λείπει η εξωστρέφεια της καινοτομίας σε ερευνητικό επίπεδο.

«Καινοτόμες ιδέες και εργασίες Καθηγητών και ερευνητών, δεν θα πρέπει μένουν στα αζήτητα. Καθημερινά, δεκάδες έρευνες, ανακαλύψεις, τεχνολογικά επιτεύγματα, περνούν στα επιστημονικά περιοδικά, αλλά δεν έχουν βρει ακόμη ασφαλή δρόμο για την επιχειρηματική κοινωνία της πόλης και φυσικά όποτε γίνεται αυτό δεν υπάρχει επαρκής μηχανισμός χρηματοδότησης.

Μας λείπει η εξωστρέφεια της καινοτομίας σε ερευνητικό επίπεδο. Θα δημιουργήσουμε ένα μόνιμο δίκτυο συνεργασίας, μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και τραπεζών.

Ο Μάκης Κυριζίδης μίλησε για έναν πρωτοποριακό θεσμό, αυτόν τον Μέντορα. Του καθοδηγητή δηλαδή του συμβουλάτορα, του πνευματικού οδηγού, που θα αναλαμβάνει να οδηγήσει το νέο επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα.

«Ο μέντορας (για όσο ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα των υποχρεώσεων του) θα απολαμβάνει διευκολύνσεις από το δήμο. Ενώ αντιστοίχως τη συμβουλευτική του θα απολαμβάνουν μόνον οι νέοι επιχειρηματίες των οποίων η ιδέα προκρίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας».
Αναφερόμενος στα Χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση προγραμμάτων στο δήμο, ο Μάκης Κυριζίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη.

Δυστυχώς στην απορρόφηση κονδυλίων έμεναν συνεχώς στην ίδια τάξη. Μόλις 9 εκ πήρε ο δήμος Θεσσαλονίκης, όταν τα Τρίκαλα και η Λάρισα πήραν 40! Θα το αλλάξουμε άμεσα αυτό. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν θα μένουν στα ταμεία, αλλά θα μπαίνουν στα προγράμματα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και έτσι θα μπορούμε να στηρίξουμε το πρόγραμμά μας.

Ο επικεφαλής των Θεσσαλονίκη Θετικά ανακοίνωσε Δίκτυο Ενημέρωσης για τα προγράμματα χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

«Γιατί δεν θέλουμε οι νέοι μας να «παραμυθιάζονται» από… αλεξιπτωτιστές της αγοράς που υπόσχονται τα πάντα, καθώς υπάρχουν κι αυτοί ανάμεσα στα σοβαρά γραφεία. Θέλουμε οι νέοι επιχειρηματίες να είναι ενημερωμένοι σωστά και επίσημα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Για τα προγράμματα που «τρέχουν» και τι ταιριάζει στο είδος της επιχείρησής τους.

Το δίκτυο φυσικά θα λειτουργεί και μέσω του γραφείου ενημέρωσης του δήμου, του «okthess», αλλά και διαδικτυακά.

Ο Μάκης Κυριζίδης έκλεισε την ομιλία του ενθυμούμενος την εποχή που κάποιοι τον αποκαλούσαν θρασύ γιατί τόλμησε να ανοίξει το δικηγορικό του γραφείο ανάμεσα σε μεγαθήρια της νομικής λέγοντας: «Tώρα μας αποκαλούν πάλι θρασείς γιατί τολμούμε να αρθρώσουμε τον πολιτικό μας λόγο για την επόμενη ημέρα, ανάμεσα στους δεινόσαυρους της πολιτικής. Ξεχνούν όμως ότι η επόμενη ημέρα θα είναι εκ των πραγμάτων δική μας».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.