"Ναι" σε συζήτηση επί των σημείων, "όχι" όμως στη συνδιοίκηση είπαν Νίκος Ταχιάος και Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ο Σπύρος Βούγιας δήλωσε υπέρ των συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος (επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα”), Κατερίνα Νοτοπούλου (επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Μαζί – Ανοιχτή Πόλη”) και Σπύρος Βούγιας (επικεφαλής του συνδυασμού “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”) συναντήθηκαν στο πρώτο τηλεοπτικό τους debate στο στούντιο της TV 100 και στην εκπομπή “Τα εν Δήμω” της Πόπης Αστεριάδου.

 Προσκλητήριο διαλόγου

Από τον αέρα της δημοτικής τηλεόρασης η Κατερίνα Νοτοπούλου απηύθυνε κάλεσμα διαλόγου και συνεννόησης προς τους συνυποψηφίους της επί συγκεκριμένων θεμάτων, προσδιορίζοντας ως ένα από τα σημαντικότερα τη διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού. Απευθυνόμενη ειδικά προς τον Σπύρο Βούγια, η κυρία Νοτοπούλου τον κάλεσε ανοικτά σε συνεργασία στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

“Χωρίς αυτό να αφορά προσωπικά την κυρία Νοτοπούλου, με τον συνδυασμό της δεν μπορώ να συνεργαστώ”, ξεκαθάρισε ο Νίκος Ταχιάος, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία τα οποία η Κατερίνα Νοτοπούλου μεταφέρει ως προγραμματικό λόγο είναι “τα προσωπικά στοιχήματα της κυβέρνησής της, τα οποία κατά κανόνα είναι ιδεοληπτικά αλλά και διαλυτικά για τον τόπο”. Παράλληλα, ο Νίκος Ταχιάος ξεκαθάρισε: ”Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με τα άκρα και τον λαϊκισμό, με τον κύριο Ψωμιάδη και φυσικά δεν μπορώ να σας πω ότι μπορώ να συνεργαστώ με υποψηφιότητες "φαντάσματα" -υποψηφιότητες που αρνήθηκαν ακόμη και να είναι στο αποψινό τραπέζι- οι οποίες λειτουργούν ως εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εν γνώσει του ΣΥΡΙΖΑ είτε αυτοβούλως”.

Ο Νίκος Ταχιάος, πάντως, δεν αρνήθηκε τη συζήτηση επί των σημείων με την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία και έσπευσε να διευκρινίσει ότι και η ίδια από την πλευρά της σε έναν τέτοιο διάλογο τον προσκάλεσε και όχι σε συνδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Βούγιας υπογράμμισε ότι στον διάλογο δεν θα πρέπει να επικρατήσει το “πινγκ – πονγκ του δικομματισμού” και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος επέλεξε να κατεβεί υποψήφιος μέχρι τέλους. Απαντώντας στην πρόσκληση της κυρίας Νοτοπούλου για συνεργασίες, ο Σπύρος Βούγιας τόνισε: “Η προοδευτική συμμαχία πρέπει να στηριχθεί πάνω στην κοινή μας άποψη για τα προβλήματα της πόλης. Οι συνεργασίες στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι συνεργασίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου θα είναι με αυτούς με τους οποίους θα συμφωνώ πάνω στα θέματα της πόλης στη βάση των οραμάτων και των σχεδίων που έχει ο καθένας καταθέσει από πριν και στη βάση των προγραμμάτων”.

 “Παράγκα” στην καθαριότητα

Στο επίκεντρο της συζήτησης στο τηλεοπτικό debate των τριών υποψηφίων δημάρχων βρέθηκε και το ζήτημα της καθαριότητας, έπειτα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης να παραιτηθεί από την άσκηση ένδικων μέσων για την υπόθεση των 192 συμβασιούχων, εκ των οποίων 172 στη διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και 20 στη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων.

Ο κ. Ταχιάος χαρακτήρισε τους συμβασιούχους “ομήρους μιας περίεργης παράγκας που έχει στηθεί στον δήμο με τις από το παράθυρο μονιμοποιήσεις”. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι “εάν εκλεγώ δήμαρχος και χρειαστεί, για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, να υπάρξει το ‘εντέλλεσθε’ του δημάρχου, εγώ δεν θα το δώσω” και σημείωσε ότι “το δημοτικό συμβούλιο ήταν όμηρος του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων έβλεπε στους ανθρώπους αυτούς έναν εκλογικό μηχανισμό και ψηφαλάκια”.

Στο πλευρό των συμβασιούχων της καθαριότητας τάχθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου. “Αυτοί οι άνθρωποι είναι τα θύματα ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος, το οποίο έκανε μια τρομακτική κατάχρηση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Και για αυτό έχουμε καταδικαστεί και έχουμε πρόστιμα από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια”, υπογράμμισε η κυρία Νοτοπούλου, προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πετάξει 192 εργαζόμενους στον δρόμο από τη στιγμή κατά την οποία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

“Συμφωνώ κι εγώ ότι οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, εκπληρώνουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επομένως -έχοντας κερδίσει και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και με μεγάλη πιθανότητα να κέρδιζαν και το δεύτερο, ανεξάρτητα απ’ το αν θα εκπροσωπηθεί ο δήμος ή όχι- θα μπορούσαμε να τους κρατήσουμε, σταματώντας όμως για πάντα και μόνιμα αυτές τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες δημιουργούν αυτού του τύπου την ιδιότυπη ομηρία”, ανέφερε από την πλευρά του ο Σπύρος Βούγιας.  

Πηγή: fm100.gr