Ν. Ταχιάος: Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και αλλαγή νοοτροπίας για το κυκλοφοριακό

|
THESTIVAL TEAM

«Μαγική συνταγή που θα λύσει άμεσα το πρόβλημα της στάθμευσης ή το πρόβλημα της κυκλοφορίας των οχημάτων, δεν υπάρχει. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, πολιτική βούληση, στοχευμένες παρεμβάσεις και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας όλων μας» τόνισε ο Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο workshop που οργάνωσε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, με θέμα «Βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ο υποψήφιος δήμαρχος επεσήμανε πως οι περισσότερες παρεμβάσεις που γίνονται είναι «αποσπασματικές», και συνήθως αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν επιπλέον. Όπως είπε, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με πολεοδομικά κριτήρια, που θα περιλαμβάνει συνολική πρόβλεψη για την στάθμευση των οχημάτων, τις γραμμές των μέσων μαζικής μεταφοράς, των εναλλακτικών μέσων, καθώς και για την κίνηση των πεζών.

«Για να αποτρέψουμε την κίνηση των αυτοκινήτων, πρέπει να επενδύσουμε δυναμικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και παρεμβάσεις. «Αριστερά» και «δεξιά» έργα δεν υπάρχουν. Πρέπει να συμφωνήσουμε στα φιλικά για το περιβάλλον έργα. Ωστόσο, χωρίς τη συνδρομή των πολιτών δεν θα υπάρξει η μεγάλη ανατροπή -που όλοι θέλουμε να δούμε -στην κυκλοφορία μας μέσα στην πόλη» είπε ο Νίκος Ταχιάος, και εξήγησε ότι η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να ξεκινήσει από τα απλά, όπως το να σταματάμε στις διαβάσεις και βέβαια σημαίνει ότι θα σεβόμαστε τους κανόνες «Δεν παρκάρουμε όπου μας βολεύει, δεν κλείνουμε λεωφορειολωρίδες και διαβάσεις ΑμεΑ. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δηλώνω οπαδός των κανόνων και εφόσον εκλεγώ, δεσμεύομαι ότι οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΠΚΜ Πάρις Μπίλιας και οι συγκοινωνιολόγοι Απόστολος Πρόιος και Κωνσταντίνος Πολίτης, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων, στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης «για να μην μένουν οι μελέτες στα χαρτιά» και στην «εκπαίδευση» του πολιτικού προσωπικού, σε πολεοδομικά θέματα και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.

«Ότι χρειάζεται εκπαίδευση των πολιτικών είναι μία πραγματικότητα. Αν και είμαι τοπογράφος μηχανικός, με πολύ μεγάλη χαρά θα καθίσω ξανά στα θρανία για να ακούσω προτάσεις και απόψεις και για τις νέες τεχνολογίες μολονότι αισθάνομαι εξοικειωμένος με αυτές» τόνισε ο Νίκος Ταχιάος και κατέληξε λέγοντας πως «πιστεύω ότι με τη συνδρομή ανθρώπων οι οποίοι είναι οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να κάνουμε στην επόμενη τετραετία μεγάλες βελτιωτικές παρεμβάσεις».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.