Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν καθώς και το νέο πρόγραμμα της Δημοτικής δράσης καθώς και στους στόχους για το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για την επόμενη τετραετία παρουσίασε ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών  «Δημοτικής Συνεργασίας» και υποψήφιου Δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου κατά την πρώτη του ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση χθες στην πλατεία Γιάννη Ρίτσου.

«Σήμερα αισθάνομαι πολύ οικεία, γιατί μιλάω στη γειτονιά μου, στην οποία ζω επί 46 ολάκερα χρόνια σταθερά και μόνιμα.

Ξεκινήσαμε ένα προεκλογικό αγώνα για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανακοινώνοντας, ξεδιπλώνοντας τον απολογισμό του δημοτικού μας έργου αλλά και τις προτάσεις μας για την επόμενη δημοτική περίοδο. Σήμερα θα σας μιλήσω για την παιδεία και τα οικονομικά και τη διοίκηση του δήμου μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο  Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, και επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου:

«Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

Αγαπητοί Γείτονές μου

Σήμερα αισθάνομαι πολύ οικεία, γιατί μιλάω στη γειτονιά μου, στην οποία ζω επί 46 ολάκερα χρόνια σταθερά και μόνιμα.

Ξεκινήσαμε ένα προεκλογικό αγώνα για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανακοινώνοντας, ξεδιπλώνοντας τον απολογισμό του δημοτικού μας έργου αλλά και τις προτάσεις μας για την επόμενη δημοτική περίοδο. Σήμερα θα σας μιλήσω για την παιδεία και τα οικονομικά και τη διοίκηση του δήμου μας.

Η παιδεία ήταν είναι και θα βρίσκεται και την επόμενη δημοτική περίοδο στην κορυφή της προσπάθειά μας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

H πρώτη μας επιλογή, επένδυση στη γνώση. Πάντοτε η παιδεία αποτελούσε, ιδιαίτερα όμως σήμερα, καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του αύριο. Γι’ αυτό κι εμείς επενδύουμε συνεχώς στην παιδεία με πράξεις, δράσεις, εκδηλώσεις, με κοσμογονία σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Επενδύουμε στην εκπαίδευση για τους πολίτες του αύριο που είναι τα παιδιά μας. Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς ικανοποιώντας τα αιτήματά τους.

Ακούστε λοιπόν με συντομία το έργο μας.

Το έργο μας

-Πετύχαμε την κατασκευή 18 νέων διδακτηρίων (νηπιαγωγεία: 6ο Μενεμένης «Καζαντζάκη», 2ο – 8ο – 5ο – 9ο – 10ο – 11ο και 13ο – 12ο – 14ο – 15Ο Αμπελοκήπων, δημοτικά σχολεία: 3ο  και 5ο Μενεμένης Αγ. Νεκτάριος, 6ο Μενεμένης «Καζαντζάκη», 4ο Μενεμένης, 2ο και 12ο – 4ο Αμπελοκήπων, λύκεια: κτίριο ΕΠΑΛ, 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων).

-Αναβαθμίσαμε ενεργειακά (κουφώματα, ταράτσες, παράθυρα, καυστήρες κ.λπ.) οκτώ διδακτήρια 2ο – 4ο γυμνάσια και 2ο Λύκειο (Αμπελόκηποι), 1ο -3ο Γυμνάσια-1ο -2ο λύκεια και κτίριο λυκειακών τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου (Μενεμένη).

-Διασφαλίσαμε τη διάσωση και τελικά την απόκτηση όλων των οικοπέδων στα οποία κτίσθηκαν πολλά από τα ανωτέρω διδακτήρια. Δεν επιτρέψαμε ως διοίκηση να χαθεί ούτε πιθαμή γης.

-Αποκτήσαμε και το οικόπεδο επί της οδού Κέννεντυ και Φιλιππουπόλεως και το οικόπεδο και το κτίριο ΦΕΣΣΑ (Ακριτών και Π. Γρηγορίου Ε΄) τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του δήμου μας και είναι χαρακτηρισμένα σχολεία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του δήμου.

-Συντηρήσαμε κανονικά όλα τα διδακτήρια, τα σχολικά γυμναστήρια, τις σχολικές αυλές και επιχορηγούμε οικονομικά και με δικούς μας πόρους όλες τις σχολικές κοινότητες, ώστε τα σχολεία μας να λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς να λείπει τίποτε. Έχουμε τα καλύτερα διδακτήρια σε σχέση με άλλους δήμους.

-Στους πενιχρούς πόρους του κράτους προσθέτουμε και πόρους του δήμου. Έχουμε συνδέσει όλα τα σχολεία, όλες τις  κοινωνικοπρονοιακές δομές και όλα τα δημοτικά κτίρια με φυσικό αέριο.

-Παρεμβαίνουμε ως δήμος στην εκπαίδευση σε θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης, διαχείρισης κατοικίδιων ζώων, κυκλοφοριακής αγωγής, ενδοσχολικής βίας, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο κ.λπ.

-Ιδρύσαμε και λειτουργούμε δωρεάν το θεσμό του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Λειτουργήσαμε για την επιμόρφωση ενηλίκων Σχολές Γονέων για εκμάθηση Η/Υ και ξένων γλωσσών.

-Τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά και δημιουργήσαμε πράσινο σε δώματα σχολείων.

-Συντηρήσαμε με δικούς μας πόρους, αφού οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν, τα διδακτήρια 16 σχολείων (νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια) διαθέτοντας περίπου 300.000 ευρώ.

--Εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Follow Green με συμμετοχή 2.500 μαθητών σχολείων-εκπαιδευτικών-γονέων-πολιτών και καταστημάτων με εκπτωτικά bonus.

Το πρόγραμμά μας

-Δρομολογήσαμε ήδη την κατασκευή του 4ου Νηπιαγωγείου Μενεμένης στην οδό Αφροδίτης στο Βόσπορο, του 5ου Δημοτικού Σχολείου στους Αμπελόκηπους και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην οδό Μοναστηρίου.

-Εντάχθηκε σε πρόγραμμα και επίκειται η ενεργειακή αναβάθμιση (αντικατάσταση κουφωμάτων, φωτισμού κ.λπ.) των  διδακτηρίων 13ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου Γυμνασίου – 1ου ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων και η ανάπλαση της σχολικής αυλής του Γυμνασίου Μενεμένης.

-Ενεργειακή αναβάθμιση (κουφώματα, φωτισμός κ.λπ) των 1ου ΓΕΛ και 5ου δημοτ. Σχολ. Αμπελοκήπων, 1ου -4ου νηπιαγωγείων Μενεμένης.

-Αντικατάσταση στέγης σχολικού γυμναστηρίου 2ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Μενεμένης.

-Συνέχιση των αισθητικών και τεχνικών αναπλάσεων αύλειων χώρων.

-ΑμΕΑ: συνέχιση και διεύρυνση του εκτελουμένου εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων.

-Ενίσχυση και εμπλουτισμός βιβλιοθηκών του Δήμου αλλά και των σχολικών βιβλιοθηκών.

Εφαρμογή προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, ανακύκλωσης, αντισεισμικής προστασίας, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το έργο μας

Στον Οικονομικό τομέα συντελέστηκε πράγματι ένα θαυμαστό έργο, παρά την περικοπή των πόρων του δήμου μας και χωρίς δανεισμό. Μολονότι, τόσο στο δήμο Αμπελοκήπων το 2003, όσο και στον ενιαίο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2011, παραλάβαμε μεγάλα χρέη, καταφέραμε μέσα στη κρίση, με συνετή και διαφανή διαχείριση, να τα μηδενίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό οικονομικά δήμο. Το 2003 ο δήμος Αμπελοκήπων είχε συνολικές οφειλές μεγαλύτερες των 7 εκατομμυρίων ευρώ και ο δήμος Μενεμένης όταν έγινε η συνένωση το 2011, είχε συνολικές οφειλές μεγαλύτερες των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα δάνεια των Δήμων Αμπελοκήπων και Μενεμένης και του συνενωμένου Δήμου μας εξοφλήθηκαν σχεδόν όλα  και από το συνολικό ποσό των 11.000.000 ευρώ περίπου περιορίστηκαν στο ποσό των 1.480.000 ευρώ (την 30.4.2019), το οποίο αποπληρώνεται κανονικά.

Επαναδιαπραγματευθήκαμε τα δάνεια που παραλάβαμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αυξήσαμε το χρόνο αποπληρωμής του, μειώνοντας το ποσό κάθε δόσης αλλά και το επιτόκιο δανεισμού.

Εξοφλήσαμε όλες τις εκκρεμείς οφειλές από δικαστικές αποφάσεις, έργα, προμήθειες, απαλλοτριώσεις και το ταμειακό υπόλοιπο (πλεόνασμα) του δήμου στις 31.12.2018 ανέρχεται σε 3.804.476,42 ευρώ!

Ακολουθήσαμε σταθερή πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών.

-18% μείωση των δημοτικών τελών στα σπίτια και 20% μείωση στα καταστήματα του πρώην Δήμου Μενεμένης για εξίσωση των δημοτικών τελών με του πρώην Δήμου Αμπελοκήπων.

-6% μείωση το 2012 στον ενιαίο Δήμο.

-5,26% μείωση το 2017 στον ενιαίο Δήμο.

-8,40% μείωση το 2019 στον ενιαίο Δήμο.

Τα έτη 2013,2014,2015,2016 και 2018 είχαμε μηδενικές αυξήσεις.

50% μείωση των δημοτικών τελών για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, κωφούς, παραπληγικούς, ΑμΕΑ.

Εφαρμόσαμε σύστημα ελέγχου καυσίμων  εισροών – εκροών.

Εντάξαμε το δήμο μας στους δικαιούχους δήμους του αντισταθμικού τέλους, που προέρχεται από διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων.

Εντάξαμε το δήμο μας ως δικαιούχο δήμο στα αντισταθμιστικά τέλη, τα οποία λαμβάνει με βάση τη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Εκμεταλλευθήκαμε και αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους, εξοικονομώντας τους δικούς μας πόρους.

Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο (2014 – 2019) διεκπεραιώσαμε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών 248.196 υποθέσεις πολιτών, χωρίς να προσμετρώνται οι 250.000 επικυρώσεις εγγράφων και υπογραφών. Τα ΚΕΠ του δήμου μας κατατάσσονται στις πρώτες καλύτερες θέσεις των ΚΕΠ πανελλαδικά.

Συνεργασθήκαμε με το προσωπικό του δήμου, σεβόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα. Διοικούμε με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Συνέχιση συνετής διαχείρισης των οικονομικών μας.

Διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

Αγώνας για την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών μνημονιακών περιορισμών σε οικονομικό, διοικητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Απόδοση των παράνομα παρακρατούμενων από το κράτος πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μείωση δημοτικών τελών σε επιδοματούχους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

Περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Περαιτέρω μείωση των δαπανών με εξοικονόμηση πόρων με χρήση νέων τεχνολογιών, νέων υλικών και μέσων (π.χ. αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού με led, έλεγχος ηλεκτρονικά βλαβών φωτισμού κ.λπ.).

Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

Η Δημοτική περίοδος 2014-2019 βαδίζει προς το τέλος της. Ήταν μια περίοδος πέντε περίπου ετών, στην οποία ως δημοτική αρχή υλοποιήσαμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας, τολμήσαμε στις επιλογές μας, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αντέξαμε στη  βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Στηρίξαμε με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές μας τους πολίτες. Ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους. Ασκήσαμε τα καθήκοντα  που μας αναθέσατε με δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία. Δημιουργήσαμε με τους πολίτες μία μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης, χωρίς διακρίσεις, η οποία αγκαλιάστηκε απ’ όλους ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Σταθήκαμε απέναντι στη λαίλαπα των δυσμενών για την αυτοδιοίκηση και για τους πολίτες μνημονιακών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας, με όλες τις κυβερνήσεις.  Πετύχαμε την απόδοση 161 στρεμμάτων από το πρώην  Στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος». Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, μαζί με όλους τους δήμους, για την απόδοση όλων των Στρατοπέδων στους δήμους, μόνο για χρήσεις κοινής ωφέλειας. Διενεργήσαμε δημοψήφισμα με καθαρή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Εναντιωθήκαμε στις οικονομικές πολιτικές  που οδηγούν σε λουκέτα, αποεπένδυση και στην αύξηση της ανεργίας. Αγωνισθήκαμε και συνεχίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη βελτίωση των κακών συγκοινωνιακών υπηρεσιών του ΟΑΣΘ. Είμαστε παρόντες στο διάλογο που άνοιξε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θέσεις για την  αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας. Παρόντες και στο λεγόμενο πρόγραμμα  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, το οποίο δεν συνιστά μεταρρύθμιση, γιατί ούτε τις αρμοδιότητες ούτε τους πόρους των δήμων αυξάνει. Με θέσεις και συγκεκριμένες πράξεις για την ανθρωπιστική διαχείριση του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν κρυφτήκαμε αλλά πήραμε θέση, με ομόφωνη απόφαση μας ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κατά της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών. Πετύχαμε την ανάδειξη του σοβαρού  προβλήματος της απορρύπανσης, της προστασίας και τελικά της ανάπλασης του Δυτικού Θαλασσίου Μετώπου (ήδη δημοπρατήθηκαν και εκπονούνται οι σχετικές μελέτες από την Π.Κ.Μ.).

Διαχειριστήκαμε κρίσεις (έντονες χιονοπτώσεις και πολυήμερος παγετός, εκκένωση περιοχών για εξουδετέρωση βόμβας, πολυήμερες απεργίες  εργαζομένων στην καθαριότητα, μεγάλες βροχοπτώσεις κ.λπ.) με επιτυχία. Στη διαχείριση κρίσεων φαίνεται άλλωστε και αποδεικνύεται η ικανότητα, η αξιοσύνη και αξιοπιστία κάθε διοίκησης. Δημιουργήσαμε ήδη ένα ισχυρό οικονομικά και αποτελεσματικό δήμο μέσα στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση ο δήμος μας αναδείχθηκε στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων της χώρας μας στην 4η θέση πανελλαδικά (μεταξύ των 325 της χώρας) ως προς την συνολική του αποτελεσματικότητα, τον οικονομικό προγραμματισμό και την ανταποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών. Επίσης το 2017, η Επιτροπή Επιλογής Έργων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κατά την απονομή των Ετήσιων Βραβείων Αρχιτεκτονικής, μεταξύ 19 συμμετεχόντων έργων βράβευσε το «Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο» με τη θεατρική σκηνή του «Σοφία Βέμπο», στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας». Ακολούθησε στις 1.3.19 δεύτερη διεθνής διάκριση και βράβευση, ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα: επιλέχθηκε από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ (Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής) μαζί με 9 έργα στην κατηγορία «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο».

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές για τη νέα δημοτική περίοδο 2019-2023, το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι έξω από τις ανούσιες κομματικές περιχαρακώσεις. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον ανεξάρτητο και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Πάντοτε αυτό πιστεύαμε, αυτό διακηρύσσουμε και αυτό κάνουμε πράξη. Ανήκουμε  στο «κόμμα» του λαού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διασφαλίζοντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική, τον διάλογο, τη συνεργασία. Στις προκλήσεις και στις επιθέσεις δεν απαντάμε. Τι αντιπαρερχόμαστε. Τις αγνοούμε και στέλνουμε την αγάπη μας σε όσους μας προκαλούν. Οι δημοτικές εκλογές θα τελειώσουν κι όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να βρεθούμε ξανά μαζί και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι, τον τόπο μας που όλοι αγαπάμε.

Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα, τους στόχους και την πραγμάτωσή τους. Σας καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια και συμπόρευση, όλες και όλους, για ένα δήμο δυναμικό, για ένα δήμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και προόδου.

Έχουμε καταρτίσει ένα ευρύ, ανανεωμένο δυναμικό και αξιόλογο ψηφοδέλτιο, με εργάτες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, οικονομολόγους, λογιστές, δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές, συνταξιούχους, αξιόλογους συμπολίτες μας με θέληση και μεράκι για τον τόπο. Μιλάμε με το έργο μας, μαζί συνεχίζουμε. Αξίζει να συμμετέχετε. Σας ευχαριστούμε.

kiri1.jpg