Φανερά συγκινημένος και έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη επίσημη εκδήλωση, στο θέατρο "Ολύμπιον".

Ο κ. Λεκάκης τόνισε πως η σημερινή γεμάτη αίθουσα του "Ολύμπιον" είναι μήνυμα στους δημοσκόπους της κακιάς ώρας και αντιπάλους που κρύβονται σε μικρές αίθουσες.

"Είμαστε πολλοί, όχι σαν αυτούς που κρύβονται σε μικρές αίθουσες, που δεν μπορούν να βγουν και να μιλήσουν στον κόσμο. Από εδώ στέλνετε ένα μήνυμα προς τους δημοσκόπους της κακιάς ώρας και προς τα κόμματα που προσπαθούν να μας πάνε χρόνια πίσω", ανέφερε.

Στη συνέχεια μίλησε για τις βασικές θέσεις και τις αρχές του συνδυασμού του "Θεσσαλονίκη Πρώτη", με ένα πρωτότυπο τρόπο, δίνοντας συνέντευξη στην ραδιοφωνική παραγωγό, Μαρία Στύλου.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, τόνισε πως δεν ήταν εύκολη.

"Παρά τις δυσκολίες όμως το αποφάσισα, γιατί πείσμωσα -βαθιά μέσα στη ψυχή μου- για να μην χαθεί η αυτοδιοικητική παρακαταθήκη μας. Πείσμωσα όταν είδα ότι για την πόλη μας, θέλει να αποφασίζει πάλι η Πειραιώς, η Κουμουνδούρου, η Χαριλάου Τρικούπη. Πείσμωσα όταν είδα τον κίνδυνο η Θεσσαλονίκη να γυρίσει στο… χθες. Δεν υπάρχει χώρος για χαμένες ευκαιρίες. Δεν το θέλω για τα τρία μου παιδιά. Δεν το θέλω για κανένα παιδί. Ενώνω λοιπόν τις δυνάμεις μου με τις δικές σας, ενώνω τη φωνή μου με τη δική σας, ενώνω το παρόν μας με το μέλλον μας και όχι με το παρελθόν μας όπως άλλοι θέλουν. Δεν θα αφήσουμε τη Θεσσαλονίκη να γυρίσει στο παρελθόν, στο παλιό, στο ξεπερασμένο, στο ιδιοτελές, στην εσωστρέφεια, στις κομματικές και πολιτικές μούχλες", ανέφερε.

Μιλώντας για τη φιλοσοφία του προγράμματος του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Πρώτη”, είπε πως η βασική αναπτυξιακή στρατηγική αφορά σε μια πόλη που λειτουργεί, δηλαδή μια πόλη καθαρή, φωτεινή, με ανθρώπινες μετακινήσεις και χώρο για όλες τις δραστηριότητες.

"Μια πόλη που νοιάζεται, δηλαδή με κοινωνική πρόνοια, με έναν δήμο σύμμαχο, με μέριμνα ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες. Μια πόλη που προσελκύει, δηλαδή μια Θεσσαλονίκη ελκυστική και γοητευτική, ανοικτή στους τουρίστες, που θα αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο αλλά και την νέα της ταυτότητα", είπε.

Παράλληλα ο κ. Λεκάκης έριξε και το καρφί του σε συνυποψηφίους του τονίζοντας ότι: "Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι ούτε για να πληρώνει κομματικά γραμμάτια, ούτε για να βγάζει πολιτικές συντάξεις…"

Ο Πέτρος Λεκάκης αναφέρθηκε και στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, το οποίο όπως είπε γεννήθηκε από οκτώ δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θεσσαλονίκης.

"Ήδη ανακοινώθηκαν και δύο ενδεκάδες υποψηφίων και καθημερινά προστίθενται και νέοι άνθρωποι. Στη δεδομένη εμπειρία, προστίθεται νέο όραμα, άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Άνθρωποι με διακριτή πορεία και διάθεση για προσφορά. Αυτό μας κάνει την «καλύτερη ομάδα» για τη Θεσσαλονίκη. Ιστορία μπορεί να γράφουν οι παρέες αλλά τους δήμους τους διοικούν ομάδες με εμπειρίες, πρόγραμμα, γνώσεις και ικανότητες. Και αυτοί είμαστε εμείς"

Όσον άφορα τις συνεργασίες είπε : "Εμείς έχουμε στο DNA μας τις συνεργασίες. Θα τις επιδιώξουμε και θα δημιουργήσουμε ισχυρό πυλώνα διοίκησης. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι Βουλή όσο και αν κάποιοι θέλουν την επομένη των εκλογών να ικανοποιήσουν τα όποια πολιτικά τους απωθημένα. Η πόλη χρειάζεται δουλειά, όχι κομματικές γραμμές και αντιπαραθέσεις για τις αντιπαραθέσεις. Εμείς θέλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάθεται όλη η Θεσσαλονίκη Μαζί. Και με τη δική σας δύναμη θέλουμε να το πετύχουμε".

Μιλώντας για τον τομέα της καθαριότητας, είπε πως "για να επιτευχθεί ο στόχος της καθαρής Θεσσαλονίκης θα κάνουμε παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: στον εξοπλισμό και τα μέσα, την ενίσχυση του προσωπικού και κυρίως να υπάρχει μια σταθερότητα προσωπικού και την βέλτιστη οργάνωση. Με εμένα Δήμαρχο θα υπάρχει Ομάδα Ταχείας Επέμβασης που θα αντιμετωπίζει θέματα καθαριότητας αλλά και άλλα που αφορούν την καθημερινότητα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ως Δήμαρχος θα έχω και σταθερό πρόγραμμα αποκομιδής και νυκτερινή αποκομιδή, και κάδους και καλάθια και ευέλικτο τμήμα σαρώματος. Όλα όσα χρειάζονται. Αλλά δεν θα ανεχθώ την προσπάθειά μας να την ακυρώνουν κάποιοι ασυνείδητοι και να χαλούν την εικόνα της πόλης".

Ο κ. Λεκακης αναφέρθηκε ακόμα στον τουρισμό, λέγοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, από την οποία όλοι, και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην πόλη. Που, πότε και τι ώρα. Θα ενημερώνεται ακόμη και για καταστάσεις κρίσης, π.χ. μιας ισχυρής νεροποντής. "Θα δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό τουρισμού αλλά και «διαβίωσης -επιβίωσης στην πόλη»", σημείωσε

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό είπε πως: "Δεν θα υπάρχει κεντρικός οδικός άξονας και λεωφορειολωρίδα στο κέντρο της πόλης που δεν θα έχει ανά 100 μέτρα έναν δημοτικό αστυνομικό να «τις καθαρίζει». Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. Από εκεί και πέρα ο ΟΑΣΘ είναι ένα αγκάθι για την πόλη, ταλαιπωρούνται οι πολίτες και ως Δήμαρχος θα είμαι κάθε ημέρα έξω από το γραφείο του προέδρου του Οργανισμού, μαζί του ή απέναντί του, για να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες.
Χρειάζεται ένα νέο Σύμφωνο για την Κινητικότητα. Η πρόσβαση στο κέντρο θα πρέπει να γίνεται ακτινωτά από τις γύρω αστικές περιοχές με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμη ο σχεδιασμός ενός νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων, ο οποίος θα παρέχει ασφάλεια και θα αστυνομεύεται, θα ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου.

Να σας πω και άλλη μια πρόταση που θα προωθήσουμε. Θα έχετε δει τα ηλεκτρικά πατίνια που γέμισαν το κέντρο της πόλης. Εμείς θα αναπτύξουμε κοινόχρηστα ηλεκτρικά αμάξια που θα λειτουργούν στο ίδιο μοντέλο και θα επιτρέπουν πολλά Ι.Χ. να μην εισέρχονται στο κέντρο. Ξεκαθαρίζω όμως πως δεν δαιμονοποιώ τα Ι.Χ. και τους χρήστες του. Συνεργασία επιζητώ. Για αυτό και για τους κατοίκους των περιοχών που εφαρμόζεται το σύστημα ελεγχόμενος στάθμευσης ο Δήμος ανταποδοτικά από τα έσοδα του συστήματος θα νοικιάσει θέσεις σε ιδιωτικά παρκινγκ. Για τις θέσεις στάθμευσης το πρόγραμμά μας προβλέπει αξιοποίηση ελεύθερων και αναξιοποίητων χώρων για τη δημιουργία παρκινγκ".

Για την ασφάλεια στην πόλη τόνισε ότι: "Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Αστικής Ασφάλειας το οποίο θα απευθύνεται στον Δήμαρχο και θα αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο τόσο στον σχεδιασμό και την πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων".

Ο κ. Λεκάκης τόνισε ακόμα πως πρόθεση του είναι η υιοθέτηση του θεσμού του Νέου Δημάρχου, ο οποίος αναμένεται να τονώσει το ενδιαφέρον των νέων μικρότερης ηλικίας (μαθητές) για συμμετοχή στα κοινά.

Τέλος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για αυτά είπε: "Κάποιοι δαιμονοποιούν τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παρά το ότι χιλιάδες άτομα εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, αυτές τροφοδοτούνται από εκατοντάδες προμηθευτές, χιλιάδες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους ενώ και το όφελος για τα δημόσια ταμεία είναι υψηλό. Θα στηρίξω το χώρο αυτό ως σημαντικό κλάδο για την τοπική οικονομία αλλά και την ίδια την κοινωνία. Θα είμαι Δήμαρχος 24ώρου υπηρεσίας, θα… εφημερεύω όλη την ημέρα αλλά προτείνω τη δημιουργία αυτού του νέου θεσμού. Ο «Δήμαρχος Νύχτας» είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ορίζεται από τον Δήμαρχο και προσφέρει υπηρεσίες όπως π.χ. τη διασφάλιση της ευταξίας και της καθαριότητας δημόσιων χώρων γύρω από τα καταστήματα των καταστημάτων…"