“Φωνές της πόλης. Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα” για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης

|
THESTIVAL TEAM

Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, του ΑΠΘ οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Φωνές της πόλης. Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα”…

το οποίο  απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αποβλέπει, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε μια εκπαιδευτική δράση που θα προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν βιωματικά την ιστορία της Θεσσαλονίκης, να διερευνήσουν τις έννοιες της πόλης και του ενεργού πολίτη, να ενδιαφερθούν για τα κοινά και να δημιουργήσουν.

Ο πρώτος περίπατος θα πραγματοποιηθεί σήμερα με καλεσμένο τον μουσικό Κώστα Βόμβολο. Οι περίπατοι θα συνεχιστούν ως το  Μάρτιο του 2013, για να δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν πάνω  30 μαθητικές ομάδες που ανήκουν σε σχολικές μονάδες του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για περιπάτους με θεατρικά δρώμενα που θα πραγματοποιούνται από φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Θεάτρου. Οι περίπατοι θα διατρέχουν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με στάσεις σε επιλεγμένα μέρη, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Οι περίπατοι βασίζονται στη θεωρία και στην πρακτική της “περιπατητικής παράστασης” ( walking performance) που  προσφέρει τη δυνατότητα να βιωθεί και να διερευνηθεί  το  νόημα της πόλης.  Κάθε περίπατος θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες με την εξής διαδρομή: Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Δικαστηρίων, Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, Αχειροποίητος,  Μπέη Χαμάμ. Με το πέρας των περιπάτων, οι μαθητές  θα  έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καλεσμένο της ημέρας, που θα είναι κάθε φορά ένα πρόσωπο με δράση στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αξιοποιήσουν περαιτέρω την εμπειρία τους από τον περίπατο, θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα έργο, π.χ. μια ερευνητική εργασία, ένα έργο λογοτεχνικό, εικαστικό, μουσικό ή θεατρικό.

Το πρόγραμμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ακόμη σχολείων που δεν ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία, όμως, δεν είναι εφικτό να καλυφθούν από  το πρόγραμμα, λόγω φόρτου εργασίας των φοιτητών.  Για να ικανοποιηθεί, έστω μερικώς, το αίτημα αυτών των σχολείων,  πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένας περίπατος ειδικά για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αντλήσουν από τον περίπατο ερεθίσματα και ιδέες τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά  με την ομάδα τους. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να πάρουν μέρος με την ομάδα τους στην εκδήλωση μαθητικής δημιουργίας. Ο περίπατος για τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, με αφετηρία την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ώρα έναρξης 10.00.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.