Τo Twitter θα καταγράφει τους χρήστες που αναρτούν ρατσιστικά σχόλια

|
THESTIVAL TEAM

Λίστα με ονόματα χρηστών του Twitter οι οποίοι…

αναρτούν ρατσιστικά σχόλια στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να παραδοθεί στην αστυνομία γαλλικό δικαστήριο.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι το ότι δε γίνεται να είναι αποδεκτή η ελεύθερη ανάρτηση υβριστικών σχολίων που εκτρέφουν τη μισαλλοδοξία. Την υπόθεση την έφεραν στο δικαστήριο Εβραίοι φοιτητές, λέγοντας πως το Twitter ως εταιρία έχει ηθική υποχρέωση να κατονομάζει και να καταδικάζει τα ποστ που διακρίνονται από μίσος. Τα σχετικά ποστ πληθαίνουν συνεχώς στη Γαλλία με τους εβραϊκής καταγωγής ανθρώπους να βρίσκονται συνήθως στο στόχαστρο.

Τον Οκτώβριο του 2012, οι φοιτητές αυτοί ζήτησαν από την εταιρία να διαγράψει έναν αριθμό μηνυμάτων που είχαν στο τέλος της κατάληξη #unbonjuif, το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά ως «ένας καλός Εβραίος», μόνο που η χρήση του σε εκείνες τις περιπτώσεις μόνο κυριολεκτική δεν είναι. Ο αριθμός, όμως, των μηνυμάτων αυτών υπήρξε τεράστιος, καθώς η σχετική κατάληξη ήταν η Τρίτη πιο δημοφιλής σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Το θέμα είναι, όμως, ότι τα δεδομένα του Twitter συλλέγονται και αποθηκεύονται στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, όπου και εδρεύει η εταιρία, άρα και υπόκεινται στη νομοθεσία των ΗΠΑ και της Καλιφόρνια. Κι αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της υπεύθυνης του Twitter στη Γαλλία, Αλεσάντρ Νέρι, ενώπιον του δικαστηρίου.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές κατηγόρησαν την ιστοσελίδα πως πίσω από την υπεράσπιση που παρέχει στην ανωνυμία βρίσκονται τα οικονομικά της συμφέροντα. Η ιστοσελίδα θα έχανε πολλούς χρήστες υιοθετώντας μία τέτοια απόφαση.

Πάντως, και το Facebook και το YouTube στο παρελθόν αναγκάστηκαν και συμμορφώθηκαν προς τις παρόμοιες υποδείξεις άλλων δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.