"Οι επιπτώσεις κρίσης και της ανεργίας, που πλήττει την Ελλάδα, εξανάγκασε πολλούς πολίτες να επιστρέψουν στην επαρχία...


στον τόπο καταγωγής τους, ή να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Με ανταπόκρισή της και μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών, που εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, καταγράφονται οι οδυνηρές επιπτώσεις τής κρίσης. 

Σύμφωνα με έρευνα τού Ινστιτούτου Εργασίας, η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων έχει περιορισθεί στα επίπεδα τού 1970, ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα προ δεκαετίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν πλήττονται μόνο από την ανεργία, αλλά και από την υψηλή φορολόγηση σε εισοδήματα, καταναλωτικά αγαθά και την ιδιοκτησία, εξανεμίζοντας και τις όποιες αποταμιεύσεις τους. 

Οι υποχρεώσεις, ωστόσο, των πολιτών παραμένουν ακέραιες, καθώς, όπως αναφέρει ένας εργαζόμενος, μολονότι η νέα του δουλειά τού αποφέρει το ήμισυ από την προηγούμενη, η δόση τού στεγαστικού του δανείου παραμένει η ίδια.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η δραματική υποβάθμιση τού βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων έχει οδηγήσει στην αύξηση τής εγκληματικότητας και των αυτοκτονιών, ενώ απειλείται και η λειτουργία τού δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά των εξτρεμιστικών αριστερών και δεξιών κομμάτων.